Inga lösa hundar i höst

Löshundsjakten är inställd på Omberg i höst. I varje fall i det lag där Thomas Rosén, som också är kassör i jaktvårdskretsen, är jaktledare. Jaga kommer man att göra, men det blir i form av smyg-, vak- och tryckjakt.

Thomas Rosén. Foto: Jan HenricsonEnligt den information jägarna har fått är det inte farligt att släppa jakthundar i området. Någon risk för att de för mjältbrandsmittan vidare till andra marker finns inte, enligt expertisen.
– Inte ens om hunden slabbar i ett smittat kadaver. Men det spelar ingen roll. Vi kommer att iaktta försiktighet och inte släppa några hundar, säger Thomas Rosén.
Något ytterligare drabbat vilt har inte konstaterats sedan en död älg diagnostiserades med mjältbrand i förra veckan. Ett fallvilt av rådjur visade sig inte vara smittat. Däremot uppgavs på måndagen att ytterligare ett nötkreatur samt ett får dött av mjältbrand, vilket är de senaste rapporterade fallen.

Bockjakt nästa vecka
Vaccinationskampanjen har återupptagits efter att myndigheterna gjort ett uppehåll för att fira helg, något som kritiserats skarpt av djurägarna på och omkring Omberg.
Några särskilda rekommendationer eller förhållningsregler har inte gått ut till jägarna som nu förbereder årets första stora jaktpremiär – bockjakten. På ett informationsmöte framkom att jägarna ska iaktta försiktighet, inte gå fram till fallvilt, men rapportera sådana till myndigheterna.
– Så länge djuret ser friskt ut smittar det inte. Det är den information vi fått. Flera jägare, särskilt de yngre, vill förstås jaga bock nästa vecka, och det vi säger är att de ska vara extra noga med hygienen och vara uppmärksamma på förändringar när de passar djuren, säger Thomas Rosén.

Korpar signalerar
Myndigheterna tycker det är bra att jägarna rör sig i markerna. Det är nästan det enda sättet att få kännedom om kadaver.
– Och det är ju först när vi jagar som vi kommer ut på allvar i skogen. Nu kör vi längs vägar och spanar efter korpar som ett sätt att hitta fallvilt, men att ge sig ut och leta på måfå är ju fruktlöst.
Jägarna i området har många frågor, till exempel hur eftersöksjägare och privatpersoner ska agera vid en viltolycka.
– Vi fick samma svar där. Om djuret ser friskt ut är det ingen fara. Men hur ser man om ett rådjur som dött i en kollision är friskt eller inte? Och för allmänheten som inte är van att studera vilda djur, måste det vara ännu svårare, säger Thomas Rosén.

Kul att du vill följa !

För att följa artiklar måste du vara medlem och inloggad på svenskjakt.se.

Om du är medlem, logga in och följ de ämnen du tycker är intressanta.

Är du inte medlem är du välkommen att teckna ett medlemskap här.

Mest läst

Senaste från Annonstorget

Samtidigt på JaktPlay

Läs Svensk Jakts dagliga nyhetsbrev