Inga löften om överklagande från regeringen

Landsbygdsminister Eskil Erlandsson vill inte säga att regeringen kommer att påverka EU-kommissionen i frågan om handel med sälprodukter. På en mejlfråga från Svensk Jakt svarar hans departement att det är för tidigt att svara på den frågan.

Men tiden är knapp för departementet. WTO-panelens utslag, där de ansåg att Sveriges undantag från förbudet mot handel med sälprodukter är diskriminerande, kom i november och ett överklagande ska vara inlämnat inom 60 dagar.

I svaret till Svensk Jakt skriver Eskil Erlandsson, eller möjligtvis tjänstemän på hans departement:

”Vi har tagit del av WTO-panelens rapport och håller för närvarande på att analysera de frågeställningar du tar upp. Det är för tidigt att studera eventuella konsekvenser på olika områden av WTO-tvisten.”

Vad kommer utslaget i WTO-panelen att få på den svenska skyddsjakten och förestående licensjakten på säl, med utgångspunkt från att tillvaratagande är basen och de flesta fall förutsättningen att bedriva jakt på en viltart?
”Vi kan konstatera att WTO inte påverkar vår möjlighet till skyddsjakt på säl då Sverige reglerar all jakt nationellt. Den svenska utgångspunkten är att svensk säljakt är välreglerad och i enlighet med djuretiska aspekter. Ett eventuellt införande av licensjakten på säl i Sverige påverkas därmed inte heller direkt av WTO-panelens utslag. Frågan om ett eventuellt införande av licensjakten är för närvarande under beredning och kommer att analyseras även i relation till slutligt panelutslag.”

WTO diskuterar i sitt utslag djurvälfärd för vilda djur, och det enda sättet att garantera sälarnas välfärd är ett förbud mot handel med sälprodukter. Vad får ett sådant resonemang för effekter på annat jaktbart vilt, och vad kan det få för effekt på tamdjursuppfödningen?
”Sältvisten kan sägas vara den första WTO-tvisten med djurvälfärd som grund. Det slutliga WTO-utslaget är därför av stort principiellt intresse. Man kan dock inte dra några slutsatser för annan jakt per automatik. I WTO prövas fall individuellt utifrån dess specifika förutsättningar”, skriver landsbygdsdepartementet till Svensk Jakt.

Kul att du vill följa !

För att följa artiklar måste du vara medlem och inloggad på svenskjakt.se.

Om du är medlem, logga in och följ de ämnen du tycker är intressanta.

Är du inte medlem är du välkommen att teckna ett medlemskap här.

Mest läst

Senaste från Annonstorget

Samtidigt på JaktPlay

Läs Svensk Jakts dagliga nyhetsbrev