De preliminära dna-analyserna visar att den svenska fjällgåspopulationen (innan förstärkningar med fjällgäss av ryskt ursprung påbörjades) skiljer sig åt från de norska och ryska populationerna, medan de norska och ryska fåglarna ser ut att tillhöra samma population. Foto: Lars-Henrik Andersson

Inga hybrider bland svenska fjällgäss

Det finns inga tecken på inslag av bläsgåsgener i den svenska fjällgåspopulationen, fastslår Naturhistoriska riksmuseet i en dna-analys av svenska, norska och ryska fjällgäss som gjorts på uppdrag av Naturvårdsverket.

Resultat från dna-analyser av prover från fåglar i de svenska, ryska och norska fjällgåspopulationerna presenterades i dag den 23 maj på ett möte för EU-kommissionens expertgrupp för naturvårdsdirektiven.

Syftet med analyserna har varit att undersöka om det finns inslag av bläsgåsgener i populationerna, hur nära de olika populationerna ligger varandra genetiskt och om någon population visar tecken på inavel, rapporterar Naturvårdsverket.

Resultatet gör att Naturvårdsverket beslutat att förlänga och påbörja en uppdatering av åtgärdsprogrammet för fjällgås, eftersom det inte handlar om att gynna hybrider.

Kul att du vill följa !

För att följa artiklar måste du vara medlem och inloggad på svenskjakt.se.

Om du är medlem, logga in och följ de ämnen du tycker är intressanta.

Är du inte medlem är du välkommen att teckna ett medlemskap här.

Mest läst

Senaste från Annonstorget

Samtidigt på JaktPlay

Läs Svensk Jakts dagliga nyhetsbrev