Arkivfoto: Giovanni Gagliardi / Mostphotos

Importerade gatuhundar avlivas – kan ha fört in rabies i Sverige

Ett 30-tal hundar från Ryssland har importerats till Sverige av en ideell organisation som förmedlar gatuhundar till ägare i Sverige. Flera hundar har visat sig ha för dåligt skydd mot rabies, vilket kan innebära en risk för att rabies förs in i Sverige, skriver Statens veterinärmedicinska anstalt, SVA, i ett ett pressmeddelande.

I samband med att hundarna importerades i juni gjorde polska myndigheter stickprov vid den polska gränsen och det visade sig att en hund inte hade tillräckligt skydd mot rabies.

Jordbruksverket beslutade därför att provta samtliga hundar som förts in i samma sändning, samt hundar i ytterligare en sändning för att undersöka om det finns systematiska brister i vaccinationen. Hittills har 17 prover analyserats. Flera hundar har visat sig ha för dåligt skydd mot rabies, vilket kan innebära en risk för att rabies förs in i Sverige, uppger SVA.

 

Beslut om avlivning

Samtliga hundar hade skriftliga intyg på att vara vaccinerade mot rabies, vilket krävs för att få föra in hundar till EU. I knappt hälften av fallen hade hundarna tillräckligt skydd. I ett av fallen tydde provsvaret på att hunden inte alls var vaccinerad, och Jordbruksverket fattade därför beslut om avlivning. I övriga fall har hundarna vaccinerats men har inte utvecklat fullgott skydd.

– Vi som myndigheter måste arbeta för att garantera folkhälsa och djurs hälsa. Ryssland har rabies spritt i landet och det är oacceptabelt att hundar som inte är skyddade mot sjukdomen tas in i Sverige därifrån. Ett beslut om avlivning kan självfallet vara ett mycket tungt besked för den hundägare som berörs, men vi måste ta risken för rabies på stort allvar. Det är en dödlig sjukdom som vi absolut inte vill få in i Sverige, säger Lotta Hofverberg, enhetschef på smittbekämpningsenheten, Jordbruksverket, i pressmeddelandet.

I de fall då hundarna hade ett visst, men inte ett fullgott skydd, isoleras hundarna under en period tills risken för rabies bedöms vara tillräckligt låg.

Kul att du vill följa !

För att följa artiklar måste du vara medlem och inloggad på svenskjakt.se.

Om du är medlem, logga in och följ de ämnen du tycker är intressanta.

Är du inte medlem är du välkommen att teckna ett medlemskap här.

Mest läst

Senaste från Annonstorget

Samtidigt på JaktPlay

Läs Svensk Jakts dagliga nyhetsbrev