Jägare som deltar i det organiserade sökandet efter döda vildsvin i den smittade zonen kommer att få ersättning. Foto: Kristoffer Pettersson

Hyllade jägare får betalt för insatsen

Såväl Jordbruksverket som SVA hyllar de jägare som deltar i sökandet efter döda vildsvin. 

– Det är en fantastisk insats och vi håller på att ta fram ett avtal som innebär att alla som ingår i det organiserade sökandet kommer att få ersättning med cirka 300 kronor i timmen, säger överdirektör Jan Cedervärn, Jordbruksverket.

Beslutet om ersättning kommer att gälla retroaktiv. Beskedet ges under den digitala pressträff som Jordbruksverket och Statens veterinärmedicinska anstalt, SVA, höll under måndagseftermiddagen. Där framkom också att ytterligare två döda vildsvin hittats inom samma begränsade område där smittade vildsvin tidigare påträffats.

Däremot har inga döda vildsvin hittats i andra delar av det som betecknas som den smittade zonen.

Förmodad viltolycka

– Vi har undersökt ett dött vildsvin som hittats utanför zonen, i Sala, men det låg vid en väg och vår bedömning är att det dött i en viltolycka och inte på grund av smitta, säger Karl Ståhl, statsepizootolog vid SVA.

Två månader

Graden av förruttnelse hos de funna vildsvinen kan ge en bild av hur länge smittan funnits i området, liksom spridningen. Här är bedömningen för närvarande att smittan funnits i området minst en månad.

– Kanske två månader, säger Karl Ståhl.

Under dagen har inga nya provsvar kommit. I en första bedömning ser SVA att vildsvinen i området främst rör sig mellan Norberg och Fagersta, och i viss mån i sydöstlig riktning. Naturliga barriärer i form av viltstängsel längs vägar och vatten styr hur vildsvinen rör sig.

Tält för provtagning av vildsvinskadaver. Foto: Jordbruksverket

Jakt i närområdet

Jordbruksverket tittar också på regler för jakt i närområden till den smittade zonen. 

– Där behöver vi ha en dialog med jägarna, säger insatsledare Helena Sixtensdotter, Jordbruksverket.

Anläggningen för analys och destruktion är också på plats i Fagersta, och de första vildsvinen eldades upp i förbränningsugnen under måndagen.

Kul att du vill följa !

För att följa artiklar måste du vara medlem och inloggad på svenskjakt.se.

Om du är medlem, logga in och följ de ämnen du tycker är intressanta.

Är du inte medlem är du välkommen att teckna ett medlemskap här.

Mest läst

Senaste från Annonstorget

Samtidigt på JaktPlay

Läs Svensk Jakts dagliga nyhetsbrev