Hundmatsmärke backar för jaktmotståndare

Hundfoderföretaget Royal Canin vill inte associeras med jakt – fast de har en klubb för jägare. 
– Vi kan inte vara i lag med ett företag som har en uttalad policy där man inte stödjer jakt, säger Pointerklubbens före detta ordförande Kalle Stolt efter att klubben valt att avsluta samarbetet med företaget.

Daniel Sanchez Publicerad 8 juni 2016 - 14:44

Royal Canin har tidigare varit aktiva sponsorer av hundtävlingar, men efter utländska incidenter väljer ägarna, Mars Petcare – som också äger Pedigree och Frolic, att stoppa framtida sponsring av jaktprov där vilt fälls.
– Tyvärr gäller inte samma lagar och regler i andra delar av världen. Idag sprids otrevliga händelser som en löpeld i sociala medier. Det kan bli förödande för ett varumärke att synas i samband med en sådan händelse. Vi har samma sponsringspolicy i hela världen, även om det är högst osannolikt att något liknande skulle kunna ske här i Norden, säger Nina Cohn, kommunikationsdirektör på Royal Canin.

”En principsak”
För Svenska Pointerklubben blev det en liten, men principiell fråga.
– Under ett styrelsemöte i april var vi 100 procent eniga om att söka annan sponsor. Egentligen är det en skitsak, pengarna hade vi ändå fått av Royal Canin genom annan verksamhet, men vi kan inte vara i lag med ett företag som har en uttalad policy där man inte stödjer jakt, säger Kalle Stolt som var ordförande när beslutet togs.
Och Svenska Vorstehklubben är inne på samma spår.
– Jag har handlat Royal Canin i flera år men det här blir man lite irriterad på. De kommer med dubbelt budskap och flörtar med jaktmotståndare, säger Svenska Vorstehklubbens ordförande Ingmar Tykesson som tror att de kommer att komma fram till samma beslut som Pointerklubben vid nästa styrelsemöte efter midsommar.

”Hamnar också i grytan”
Det är inte många jaktprov där vilt fälls men det kan finnas moment för stående fågelhundar, spaniel, A-prov för retriever och grytjaktprov och är ett sätt att få fram fullgoda hundar för att kunna bedriva en etisk jakt. 
– Fäller man vilt vid prov så skiljer sig inte det från vanlig jakt. Det viltet hamnar ju också i grytan, säger Vorstehklubbens ordförande Ingmar Tykesson.
Men samtidigt som Royal Canin alltså tar avstånd från denna verksamhet och vid åtta tillfällen avbrutit samarbeten har man en jägarklubb för, som man uttrycker det, ”jägare med höga krav.”
– Det stämmer att vi har en medlemsklubb för jägare. Vi hoppas och tror att de jägare som valt att vara med i vår jägarklubb upplever att vi stödjer dem. Och återigen, vi är inte emot jakt eller jaktprov eller anlagstest, utan har endast valt att inte sponsra jaktprov/anlagstest med levande vilt, avslutar Nina Cohn, kommunikationsdirektör på Royal Canin.

Kul att du vill följa !

För att följa artiklar måste du vara medlem och inloggad på svenskjakt.se.

Om du är medlem, logga in och följ de ämnen du tycker är intressanta.

Är du inte medlem är du välkommen att teckna ett medlemskap här.

Senaste nytt

Mest läst

Senaste från Annonstorget

Samtidigt på JaktPlay

Mina artiklar

Läs Svensk Jakts dagliga nyhetsbrev