David Lundberg, Ola Olsson, Henrik Karlsson, Robert Salomonsson och Jimmy Pettersson.
Nedre raden Johan Schröder, Gustav Olsson, Sofie Rattfelt, Jim Fredlund, Erik linden och Dennis Björkman.
Hundar från vänster. Först en american foxhound, sedan kommer Vodkastövarns Alpha, Vodkastövarns Jäger, Vodkastövarns Blazer, Terriern Lita och Vodkastövarns Tikka. Foto: Per Andersson

Hundförbud stoppar rävjakt

Vodkastövarens kennel i Bräcke, Jämtland, har genomfört en jakträff och bedrivit viltvård efter räv i Västerbotten.
Men i uppfödarens eget län Jämtland förbjuder länsstyrelsen jakt på räv med drivande hund. Här ska rävarna istället skjutas av naturbevakare.

Varje år anordnar Vodkastövarns kennel, med ägarna Yvonne och Henrik Karlsson, en jaktresa för sina valpköpare. Kenneln finns i Grönviken utanför Bräcke i Jämtland, där de båda bedriver en liten men välkänd uppfödning av främst ryska stövare avlade för jakt på räv men även andra rovdjur.

Men hur gärna de än skulle vilja så finns inte möjligheten för dem att bjuda in sina valpköpare för att jaga räv på statens marker i Jämtland.

 

Samebyarna stoppar

På frågan om varför det är på detta viset svarar länsstyrelsens naturvårdshandläggare Tommy Dadell, förvaltare för upplåtelser av statens mark för småviltsjakt i Jämtland,

– Det är samebyarna som hindrar detta. Men vi ska försöka ha ett gemensamt möte och hoppas vi kan få acceptans för detta. Att hålla efter räv är bra i viltvårdsyfte, säger Tommy Dadell.

Nu har Vodkastövarns jaktresor i stället fått gå till grannlänet Västerbotten där de tagits emot med öppna armar. Där har länsstyrelsen insett vilken enorm viltvårdsinsats det är att få bort så mycket rödräv i den fjällnära skogen.

Under årets resa fällde jägarna elva rävar under en veckas intensiv rävjakt.

Jakterna bedrevs i området kring Borgafjäll där man bodde på Nynäs jaktcamp i byn Storbäck.

 

Hotar fjällräven

Forskarna anser att rödräven tränger undan den utrotningshotade fjällräven och därför bör hård jakt bedrivas efter just rödräv. Men i Jämtland där låter man anställd personal på länsstyrelsen skjuta rödrävarna, i stället för att jägarna kunde göra det.

– Ja, det är korrekt, då rödräven anses dominera över fjällräven ska den i möjligaste mån skjutas bort av våra naturbevakare. Detta gynnar inte enbart fjällräven utan hela ekosystemet som påverkas av mellanpredatorer, så även rip- och skogsfågel gynnas av detta, berättar Tommy Dadell.

Enda möjligheten för jägare i Jämtland att få skjuta rödräv på statens mark, i fjällnära skog och på kalfjället, är genom att lösa ett så kallat predatorkort för lockjakt vilket kostar 250 kronor om året. I bestämmelserna står det att jakttillståndet enbart gäller för jakt på predatorer, där drivande hund inte får användas.

Nu står hoppet till att länsstyrelsen i Jämtland får till en ändring inför nästa jaktsäsong.

 

Per Andersson

Kul att du vill följa !

För att följa artiklar måste du vara medlem och inloggad på svenskjakt.se.

Om du är medlem, logga in och följ de ämnen du tycker är intressanta.

Är du inte medlem är du välkommen att teckna ett medlemskap här.

Mest läst

Senaste från Annonstorget

Samtidigt på JaktPlay

Läs Svensk Jakts dagliga nyhetsbrev