[cycloneslider id=”slide-12610″]

Hovrätt fastställer dom mot björnjägare

Hovrätten för nedre Norrland fastställer tingsrättens dom mot den jägare som anlagt illegala björnåtlar och som dessutom satt upp olagliga kameror vid åtelplatserna.

Det var i augusti 2014 som mannen hade flera illegala åtlar igång i Ljusdals kommun i Hälsingland. Med hjälp av fiskrens, slaktrester, havre, honung, melass och nougatkräm försökte jägaren locka björnar till olika åtlar.

Det var efter anonyma tips som polisen hittade åtelplatserna på mannens jaktmarker. Polis var till åtlarna före björnjaktspremiären den 21 augusti och plockade då ner fyra MMS-kameror.
Ingen av de funna åtlarna hade anmälts till länsstyrelsen. Inte heller fanns något tillstånd för kamerorna som polisen beslagtog.

 

Brott mot jaktlagen

Hudiksvalls tingsrätt fällde mannen för att ha försökt locka till sig vilt från någon annans jaktområde. Även om det inte var jägarens avsikt att locka till sig vilt från annans mark måste han ha insett att det kunde bli så, menar tingsrätten. Mannen fälldes därför för brott mot jaktlagen.

Tingsrätten ansåg visserligen att det är bevisat att han huvudsakligen velat locka till sig björnar för att bedriva björnjakt med hjälp av åtlarna. Det bedöms dock som förberedelse till jaktbrott av normalgraden.

Hudiksvalls tingsrätt dömde mannen till 120 dagsböter på totalt 40.800 kronor.

Han fick också stå för sina advokatkostnader på drygt 31.000 kronor.

 

Överklagade dom

Mannen överklagade tingsrättens dom till hovrätten för nedre Norrland. Han menade att han inte avsiktligt lockat björn från ett annat jaktområde och att rätten därför skulle frikänna honom från ansvar om brott mot jaktlagen.

Men hovrätten för nedre Norrland fastställer tingsrättens dom. Hovrätten menar att det inte finns några tvivel om att syftet med de utplacerade åtlarna var att jaga björn, skriver Helahälsingland.se.

Kul att du vill följa !

För att följa artiklar måste du vara medlem och inloggad på svenskjakt.se.

Om du är medlem, logga in och följ de ämnen du tycker är intressanta.

Är du inte medlem är du välkommen att teckna ett medlemskap här.

Mest läst

Senaste från Annonstorget

Samtidigt på JaktPlay

Läs Svensk Jakts dagliga nyhetsbrev