Hot mot eftersöksjägare trappas upp

Eftersöksjägaren Mattias Heed från Kil avlivade på nyårsaftonen en varg som skadats svårt i en trafikolycka. Han gjorde det på polisens direkta order, men efter händelsen har han hängts ut som tjuvjägare och hotats till livet på nätet.
Nu har hoten övergått i handling.
– Under natten har någon slagit in framrutan på min bil och jag har blivit förföljd. Det här är obehagligt, säger Mattias Heed.

På nyårsafton ringdes eftersöksjägaren Mattias Heed ut för en trafikolycka där en varg blivit påkörd strax söder om Kil i Värmland. Vargen visade sig så svårt skadad att den avlivades på platsen.
Efter det bröt helvetet lös.
Näthatarna har bland annat uppmanat Mattias Heed att skjuta sig själv, några har öppet talat om att de skulle tänka sig att köra på honom om de ser honom på vägen och rykten har spridits om att vargen inte alls var skadad när den avlivades.
Mattias skulle dels ha tjuvjagat vargen med sina hundar på nyårsnatten och därefter brutit benet på vargen – efter att den avlivats.

 

Hotfullt meddelande
Allt för att Mattias Heed på polisens uppdrag genomförde ett helt vanligt eftersök med de beslut som följer.
– Hade jag vetat det här så hade jag inte åkt ut. Jag tackade nej först, när det gäller varg är det i första hand länsstyrelsens personal som ska ut på platsen men vakthavande befäl vid polisen ansåg att vargen var så skadad att det inte var något att tveka på, säger Mattias Heed.
Så var också fallet. Vargen fanns kvar på platsen, liksom bilföraren som kört på vargen. Den avlivades med sex skott, vilket också kritiserats.
– Det kändes rätt i situationen, säger Mattias Heed.
Näthatet har Mattias Heed lagt åt sidan, men under natten till måndag hade något satt en lapp på hans bil. På lappen stod det ”Vågar du starta?”. Polisen reagerade direkt och inledde en undersökning, både av bilen och de hot som riktats mot Mattias.

 

Förföljd – och sönderslagen framruta
Polisen fann inget fel på bilen, men under natten mot tisdag hade Mattias Heed återigen besök. Någon hade slagit sönder framrutan och slagit bucklor i plåten på hans bil. Dessutom blev han under dagen förföljd av en bil som saknade nummerplåt.
– Jag upptäckte att jag var förföljd på väg in mot Karlstad. Bilen stod och väntade på mig när jag körde ut på 61:an och följde sen med hela vägen in till Karlstad och tillbaka igen. Det var ingen tvekan om att den följde efter mig, säger Mattias Heed.
Polisen har tagit hoten på största allvar. Mattias har fått personskydd och direktlarm och brottsrubriceringen är förgripelse mot tjänsteman. Hoten har en direkt koppling till Mattias Heeds uppdrag om eftersöksjägare.
– Jag är helt säker på att det är vargälskare som har gett sig på mig. De försöker förstöra mitt liv, säger Matias Heed.

 

”Nu är jag orolig”
Mattias Heed är 23 år gammal och har under de senaste tre åren varit eftersöksjägare och även kontaktman i NVR, Nationella Viltolycksrådet, som tillsammans med polisen ansvarar för eftersöken vid trafikolyckor.
Han har aldrig tidigare blivit utsatt för hot i samband med sin tjänstgöring.
– Men nu är jag orolig. Jag vet inte vad som kommer att hända inatt, säger Mattias Heed.
Från polisens sida ser man allvarligt på hoten.
– Med facit i hand så skulle en polispatrull varit ute på plats när vargen avlivades, men i övrigt har allt gått helt rätt till. Det är egentligen ingen skillnad på att avliva ett skadat rådjur eller en varg, säger Bengt Stevensson, ansvarig polis för eftersöken i Värmland.
På sikt kan händelsen och hoten mot Mattias Heed leda till att eftersök alltid ska genomföras av två personer.
– Vi får dra lärdom av det här, säger Bengt Stevensson.

Kul att du vill följa !

För att följa artiklar måste du vara medlem och inloggad på svenskjakt.se.

Om du är medlem, logga in och följ de ämnen du tycker är intressanta.

Är du inte medlem är du välkommen att teckna ett medlemskap här.

Mest läst

Senaste från Annonstorget

Samtidigt på JaktPlay

Läs Svensk Jakts dagliga nyhetsbrev