Foto: Mostphotos samt Niklas Liljebäck (fisktärna)

Foto: Mostphotos samt Niklas Liljebäck (fisktärna)

Högvakten får skydd mot anfallande fisktärnor

Högvakten vid Drottningholms slott ska även i år skyddas mot anfallande fisktärnor. Det står klart sedan länsstyrelsen i Stockholms län beslutat att Drottningholms slottsförvaltning får plocka och förstöra samtliga ägg lagda av fisktärnor och dessutom destruera fisktärnornas reden.

Även förra året beslutade länsstyrelsen om en likadan skyddsjakt på fisktärnor vid Drottningholm. Totalt 18 ägg och 159 reden förstördes den gången.

Vid årets skyddsjaktansökan uppger Drottningholms slottsförvaltning att effekten av att plocka ägg ur reden var positiv då flera av de häckande tärnorna flyttade till andra ställen och vakterna som patrullerar kajområdet upplevde en något minskad attack av tärnor.

 

Lätt kan värja sig

Jägareförbundet i Stockholms län ställer sig i huvudsak bakom skyddsjaktansökan. Men Sveriges ornitologiska förening vill inte ha någon skyddsjakt på fisktärnor. Ornitologerna menar att man lätt kan värja sig mot irriterade fisktärnor som skyddar ägg och ungar. De är förhållandevis små fåglar och de utgör ingen fara för någon person och borde inte heller göra det för vaktpersonal.

Ornitologerna erbjuder sig vidare att placera ut en boplatsflotte som alternativ boplats på föreningens bekostnad.

 

”Måste koncentrera sig på sitt uppdrag”

Men länsstyrelsen i Stockholms län anser att skyddsjakt ska tillåtas. Myndigheten skriver i sitt beslut att ”Länsstyrelsen gör bedömningen att Högvakten måste kunna koncentrera sig på sitt uppdrag utan att distraheras av häckande tärnor. Häckande fisktärnor är aggressivt beskyddande kring sina boplatser och Länsstyrelsen gör bedömningen att häckning på aktuell plats inte är lämplig. Förra årets skyddsjakt, där Högvakten dagligen har tagit bort reden och i vissa fall ägg, har minskat men inte till fullo tagit bort häckningarna av fisktärna.

Länsstyrelsen beviljar därför Drottningholms slottsförvaltning tillstånd till begränsad skyddsjakt på fisktärna genom äggplockning och destruering av reden.”

Skyddsjakten får pågå till och med den 30 juni i år.

Kul att du vill följa !

För att följa artiklar måste du vara medlem och inloggad på svenskjakt.se.

Om du är medlem, logga in och följ de ämnen du tycker är intressanta.

Är du inte medlem är du välkommen att teckna ett medlemskap här.

Mest läst

Senaste från Annonstorget

Samtidigt på JaktPlay

Läs Svensk Jakts dagliga nyhetsbrev