Högsta cesiumhalterna på fem år

Trots att inte 2013 var något svampår är cesiumhalterna i älgkött högre än på flera år utanför Hudiksvall. Foto: Jan Henricson

Halterna av det radioaktiva ämnet cesium i älgkött är avsevärt högre i år än förra året. Och precis som tidigare hittas de högsta värdena i kött från Hornslandet, utanför Hudiksvall, rapporterar helahalsingland.se.

Nio av årets testade älgar hade halter över gränsvärdet för cesium. Förra året nådde inget prov över gränsvärdet på 1.500 becquerel cesium per kilo älgkött. Årets mätresultat är dock inte anmärkningsvärt jämfört med nivåerna efter kärnkraftsolyckan i Tjernobyl 1986, och med hänsyn tagen till halveringstiden för cesium.
– Det är egentligen vad man kan förvänta sig områdesvis, säger Helena Öberg vid Norrhälsinge miljökontor, till helahalsingland.se.
Det som avviker är jämförelsen med förra året, ett år som till skillnad från 2013 var mycket rikt på svamp. Svamprika år brukar betyda högre cesiumhalter i viltkött. De senaste två årens mätresultat går stick i stäv med det vedertagna sambandet mellan svamptillgång och cesiumhalterna i köttet.
– Det här resultatet talar ju då emot det, säger Helena Öberg.
Hittills i år har Norrhälsinge miljökontor testat kött från 104 älgar, något färre än i fjol. Årets högst uppmätta värde i älgkött är 3.100 becquerel per kilo. Det kan jämföras med rekordet på 9.300 becquerel från 1988. Samma år uppmätte miljökontoret också 31.100 becquerel i rådjur. Livsmedelsverkets gräns för att äta köttet ligger på 10.000 becquerel.
– Är man orolig kan man komma upp till oss, vi mäter ju kostnadsfritt, säger Helena Öberg till helahalsingland.se.

Kul att du vill följa !

För att följa artiklar måste du vara medlem och inloggad på svenskjakt.se.

Om du är medlem, logga in och följ de ämnen du tycker är intressanta.

Är du inte medlem är du välkommen att teckna ett medlemskap här.

Mest läst

Senaste från Annonstorget

Samtidigt på JaktPlay

Läs Svensk Jakts dagliga nyhetsbrev