Här har vargföryngringen konstaterats.

Historisk vargföryngring i Södermanland

Det finns en vargföryngring i området runt Bie, norr om Katrineholm. Det har länsstyrelsen i Södermanlands län konstaterat med hjälp av viltkameror.

Länsstyrelsen uppger att ett omfattande inventeringsarbete kommer att inledas. Detta för att ta reda på hur många vargvalpar det kan vara, vilka föräldradjuren är och i vilka områden de främst rör sig.

Från december 2016 till och med 2017 har en tik lämnat DNA-spår i form av spillning. I samma område har en hanne lämnat spillning från april till september 2017. Länsstyrelsen kommer, med hjälp av fortsatt insamling av spillning, försöka ta reda på om dessa två individer finns kvar i området samt om de är föräldrapar till valparna, skriver myndigheten i ett pressmeddelande.

 

Olika vargar

Förekomsten av varg i länet har ökat under det senaste året och länsstyrelsen har dokumenterat flera olika individer som rört sig i länet, men det är första gången som det fötts valpar i Södermanland på mycket lång tid.

Länsstyrelsen ansöker i år om extra resurser från Naturvårdsverket för att kunna få bättre information om hur många och vilka vargar som rör sig i Södermanland.

Kul att du vill följa !

För att följa artiklar måste du vara medlem och inloggad på svenskjakt.se.

Om du är medlem, logga in och följ de ämnen du tycker är intressanta.

Är du inte medlem är du välkommen att teckna ett medlemskap här.

Mest läst

Senaste från Annonstorget

Samtidigt på JaktPlay

Läs Svensk Jakts dagliga nyhetsbrev