Ibland överträffar verkligheten dikten. Om någon annan än Fred Ludvigsson (t.v.) köpt ryggsäcken hade Ola Sölvesson troligtvis aldrig fått se den igen. Foto: Martin Gustafsson

Historien om den stulna ryggsäcken

Under en älgjakt för nästan 20 år sedan stals Ola Sölvessons exklusiva Westinryggsäck.
Han trodde aldrig att han skulle få se den igen – men så en kväll ringde telefonen.

Svensk Jakt Publicerad 28 april 2019 - 18:27

Ola Sölvesson, 54, från småländska Lessebo, minns hur det gick till den där dagen för snart 20 år sen. En dag som började lite dråpligt men som sedan fick ett desto tråkigare avslut.
Under älgjakten i skogarna strax utanför Lessebo hade hans jämthund Härkilas Vippo rullat sig i tja, inte vilken avföring som helst utan den värsta sortens.
– De hade röjt ledningsgatorna där och då var det någon som jobbat med det som hade gjort sina naturliga behov i skogen och inte täckt över. Så hunden rullade sig i det. Det var inte så trevligt, säger Ola och skrattar lite när han tänker tillbaka.

 

Traskade hemåt

Att låta en hund täckt med mänsklig avföring hoppa in i bilen kändes inte som en bra idé. Därför traskade Ola hem med hunden i stället och lämnade kvar bilen.
– Det var bara några kilometer hem. Väl hemma så tog jag fram vattenbalja och schampo och badade hunden och höll på. Det tog en liten stund det där, säger han.
Ett par timmar senare gick han för att hämta bilen och det var då han upptäckte att Westinryggsäcken stulits.

För nästan 20 år sen stals Ola Sölvessons Westinryggsäck ur bilen under en älgjakt. Foto: Martin Gustafsson

 

Blev arg

– Man blev mest arg. Bilen var olåst men ingen ska ju ta något i alla fall. Och man låser ju inte gärna bilen när man jagar, detta eftersom en jaktkamrat ska kunna hämta bilen. För som hundförare kommer man ju ofta ut på andra sidan såten, säger han.
Ryggsäcken hade han köpt på Elmia ett par år tidigare.
– Jag ville ha en riktig ryggsäck och tänkte att jag skulle köpa en lite finare. Det var ganska mycket pengar då, det var i alla fall ett par tusen jag gav där i slutet på 1990-talet.

 

Namnet ingraverat

Ryggsäcken hade Olas namn ingraverat och den var dessutom lagad vilket innebar att den lätt skulle kunna identifieras. Första tiden efter stölden spanade Ola efter om någon skulle dyka upp med den på någon jakt eller på någon sportskyttetävling. Men efter att tiden gick förlikade han sig med tanken att han aldrig skulle återfå den.
Men så en kväll när han satt i skogsmaskinen ringde telefonen. Det var Fred Ludvigsson, 66, som ringde. De två har lärt känna varandra genom jaktstigsskytte som båda är intresserade av. Det tog dock ett tag innan Ola förstod vad Fred ville få fram.

Det är bra att märka sina ägodelar. Tack vare att Olas namn fanns ingraverat i ryggsäcken fick han den tillbaka. Foto: Martin Gustafsson

 

Det kändes ju som att vinna en högvinst på lotteri

– Han började prata om någon ryggsäck och jag tänkte inte på det över huvud taget, jag visste inte vad han skulle komma till, säger Ola.
Men när Ola till slut förstod att Fred nu hade hans stulna Westinryggsäck blev han överlycklig.
– Det kändes ju som att vinna en högvinst på lotteri. Jag trodde aldrig den skulle komma tillbaka, säger han.
Fred hade köpt ryggsäcken på en köp- och säljsajt på nätet och när han rengjorde den smutsiga ryggsäcken fick han plötsligt syn på Olas ingraverade namn.

 

Tvättade ryggsäcken

– Jag tvättade av den och oljade in den med linolja och terpentin och då kom namnet fram. Jag blev ju både paff och förvånad. Ola Sölvesson? Det finns ju bara en Ola Sölvesson häromkring som jag känner. Jag tänkte att jag måste ringa Ola och fråga varför han gjort sig av med det här fina hantverket, berättar Fred Ludvigsson.
Ola fick köpa tillbaka ryggsäcken för det pris Fred gett plus lite ersättning för att den nu var som i nyskick igen efter Freds arbete.
Även Fred Ludvigsson är glad att ryggsäcken nu återigen finns hos den rättmätige ägaren.
– Det var ju lika roligt för mig. Man känner att man har gjort rätt och varit ärlig och uppriktig. Det är rätt ovanligt att saker och ting kommer hem efter så lång tid. Hade det varit en person som köpt den som inte känt Ola hade den ju varit borta, säger han.

Martin Gustafsson

Kul att du vill följa !

För att följa artiklar måste du vara medlem och inloggad på svenskjakt.se.

Om du är medlem, logga in och följ de ämnen du tycker är intressanta.

Är du inte medlem är du välkommen att teckna ett medlemskap här.

Senaste nytt

Mest läst

Senaste från Annonstorget

Samtidigt på JaktPlay

Mina artiklar

Läs Svensk Jakts dagliga nyhetsbrev