Karl Hedin till vänster och hans advokat Sven Severin vid tingsrättsförhandlingen i Västerås i vintras. Foto: Pia Nordlander

Hedinfallet: Ingen huvudförhandling i hovrätten

Premium

Karl Hedins yttrande till Svea hovrätt angående det jaktbrott han varit misstänkt för sedan 26 oktober 2018 har nu lämnats in till rätten. Någon huvudförhandling blir det inte, utan ärendet kommer att avgöras på handlingarna som finns i målet.

Det är i en 24-sidig inlaga som Hedins advokat Sven Severin steg för steg går igenom den bevisning som åklagare Lars Magnusson åberopat i sitt överklagande av Västerås tingsrätts friande dom gällande Hedin, där åklagaren menar att Hedin tänkte skjuta en varg.

Inledningsvis tar advokaten upp den grundläggande frågan om man i Sverige ska dömas för sina åsikter, eller om man ska dömas för sina handlingar.

 

Punkt för punkt

Sven Severin skriver bland annat:

 ”Svensk rätt straffbelägger inga åsikter. Det finns anledning att påminna om detta med hänsyn till åklagarens försök att med hjälp av bl.a. Hedins uttalanden och publicistiska verksamheter samt diverse telefonsamtal påvisa att denne ’förespråkar illegal jakt’ och ’inte är främmande för illegal jakt’. Men även om – vilket inte är fallet – Karl Hedin skulle hysa sådana åsikter är det åtalspåståendet som ska bevisas.”

Åklagare Lars Magnusson. Foto: Marie Gadolin

Punkt för punkt går sedan advokat Sven Severin igenom vad åklagare Lars Magnusson anser är bevis för att Karl Hedin tillsammans med en anställd hade för avsikt att jaga varg när de var ute under lunchen den 26 oktober 2018 och lyssnade efter vargtjut i ett område i Surahammars kommun.

Anledningen till att de båda männen var ute i skogen var att man följande dag skulle ha en representationsjakt i området där bland annat fyra hundekipage och 25 skyttar skulle delta.

 

Snabbare avgörande

Enligt Svea hovrätt kommer målet att tas på handlingarna, vilket betyder att ärendet kan avgöras betydligt snabbare än om en huvudförhandling skulle genomföras.

En faktor som dock kan fördröja ett beslut är att den medåtalade mannens advokat har begärt att få mer tid, fram till slutet av augusti, för att komma in med sin inlaga.

 

Leif Andersson

Kul att du vill följa !

För att följa artiklar måste du vara medlem och inloggad på svenskjakt.se.

Om du är medlem, logga in och följ de ämnen du tycker är intressanta.

Är du inte medlem är du välkommen att teckna ett medlemskap här.

Mest läst

Senaste från Annonstorget

Samtidigt på JaktPlay

Läs Svensk Jakts dagliga nyhetsbrev