HD tar inte upp fallet där en man sköt den så kallade Snapphanevargen i Skåne 2018. Därmed gäller hovrättens dom. Foto: Ur polisens förundersökning

HD prövar inte dom mot vargskytt

Premium

Högsta domstolen tar inte upp riksåklagarens begäran att pröva om jägaren som sköt en varg i Skåne 2018 gjorde sig skyldig till grovt jaktbrott och inte bara oaktsamhet.

– Det är helt rätt, jag har fått Högsta domstolens beslut som fastställer hovrättens dom som i sin tur fastställde Hässleholms tingsrätts dom, säger jägarens advokat Wodek Kleinwichs till Svensk Jakt.

Riksåklagaren vill att HD prövar dom mot vargskytt

Riksåklagaren ville ha prövat om brottet kunde anses som grovt, trots att det enligt tidigare domar begåtts av oaktsamhet och inte med uppsåt. Mannen dömdes i både tingsrätt och hovrätt till villkorlig dom och 100 dagsböter. Riksåklagaren hävdade att en prövning i Högsta domstolen skulle vara av stor vikt för rättstillämpningen.

 

”Friad från misstanke”

Den åtalade jägarens försvarsadvokat Wodek Kleinwich.

Advokat Wodek Kleinwichs. Foto: Jan Henricson

– I och med Högsta domstolens beslut att inte pröva överklagandet är min klient friad från misstanke om grovt jaktbrott, säger Wodek Kleinwichs

och fortsätter:

– Nu är det över och min klient kan andas ut, nu kan detta inte gå vidare till någon annan instans.

Advokat Kleinwichs är förvånad över att riksåklagaren begärde prövningstillstånd.

– Kärnfrågan i målet var ju att miljöåklagarna är av uppfattningen att det automatiskt blir grovt jaktbrott eftersom det handlar om ett skyddsvärt djur, medan andra rättsliga instanser även tittar på övriga omständigheter, säger han.

 

Bakgrund

Jägaren som sköt vargen den 16 augusti 2018 gjorde det i tron att han sköt en räv. Hässleholms tingsrätt och senare Hovrätten för Skåne och Blekinge gjorde bedömningen att det inte kunde anses som grovt jaktbrott.

Av domen i hovrätten framgick att omständigheten att jaktbrottet rörde ett särskilt skyddsvärt vilt varken var en nödvändig eller tillräcklig förutsättning för att brottet skulle anses som grovt.

I och med att Högsta domstolen inte tar upp ärendet fastställs denna slutsats.

Kul att du vill följa !

För att följa artiklar måste du vara medlem och inloggad på svenskjakt.se.

Om du är medlem, logga in och följ de ämnen du tycker är intressanta.

Är du inte medlem är du välkommen att teckna ett medlemskap här.

Mest läst

Senaste från Annonstorget

Samtidigt på JaktPlay

Läs Svensk Jakts dagliga nyhetsbrev