Havsörnar får skarvar att flytta närmare fastlandet
Havsörnar kan minska storskarvsstammen och få den att häcka närmare land. Det visar ny forskning.
Ny omfattande finsk forskning visar att havsörnen har stor påverkan på storskarvens population och utbredning.
– Undersökningarna visar att havsörnen kan påverka hur fåglarna häckar, hur många avkommor de får och var kolonierna finns. Den kan ha en kraftig effekt på storskarvens placering och hur många de är på lokal nivå, säger Aleksi Lehikoinen, överintendent vid Helsingfors universitets Naturhistoriska centralmuseum, Luomus till tidningen Hufvudstadsbladet.
Färre ägg
Forskningens resultat återges i en samlingsartikel och enligt Aleksi Lehikoinen är det första gången som en sån här omfattande undersökning görs över storskarvar och havsörnar i Östersjön.
I Ekenäs skärgård visade undersökningen att det fanns cirka ett ägg färre per skarvbo i de kolonier som havsörnen gästar jämfört med de kolonier där havsörn inte uppehåller sig.
Kråkor och måsar
Havsörnar äter främst ägg och ungar, men kan även skrämma bort honor och äta upp den uppspydda fisken som ungarna ska matas med.
I och med att honorna schasats bort så blir det även möjligt för kråkor och måsar att kalasa på äggen.
Utan avkommor
En bieffekt av detta kan bli att storskarven överger sina häcknings- och boplatser ute till havs och i stället flyttar längre in i skärgården.
– I de allra radikalaste exemplen i Finland och annanstans så kan kolonierna bli helt utan avkommor eftersom havsörnens predationstryck är så pass kraftigt. Det kan leda till att kolonin flyttar till ett annat ställe på grund av störningen.
Flyttar kolonierna
– Alla kolonier i yttre skärgården har försvunnit. De senaste försvann för ungefär 10 år sedan. Nu finns de alla i den så kallade mellanskärgården eller inre skärgården, säger Lehikoinen till tidningen.
Han tror också att storskarvspopulationen kommer att minska i Finland.
– Jag misstänker att storskarvstammen kommer att minska under de kommande tio åren. Kanske inte nödvändigtvis kraftigt, men jag tror att den nog att det kommer ske minskningar ifall predationstrycket fortsätter vara lika hårt som det är just nu, säger Aleksi Lehikoinen till Hufvudstadsbladet.
Andra läser också
Kul att du vill följa !
För att följa artiklar måste du vara medlem och inloggad på svenskjakt.se.
Om du är medlem, logga in och följ de ämnen du tycker är intressanta.
Är du inte medlem är du välkommen att teckna ett medlemskap här.