Publicerad 21 februari 2018 - 11:37

Den skadade havsörnen togs om hand men dog hos viltrehabiliterare. Analys av prover visade att havsörnen var smittad av fågelinfluensa av typen H5N6. Foto: Jens Mattsson/SVA.

Havsörn i Blekinge dog av fågelinfluensa

Ett fall av fågelinfluensa har upptäckts i Blekinge. En skadad hövsörn som dött under vård visade sig bära på viruset H5N6. Viruset är en variant av den fågelinfluensa som finns i Asien, men anses inte utgöra någon risk för människor.

Det är Statens Veterinärmedicinska Anstalt, SVA, som har analyserat den döda havsörnen.

Örnen togs om hand av en viltrehabiliterare och dog under vården.

 

Dog av fågelinfluensa

Prover från den döda fågeln visade sig innehålla den europiska varianten av viruset H5N6. Rapporter om förekomst har kommit från flera länder i Europa under vintern, men det här är den första smittade fågeln som upptäckts i Sverige.

Viruset är nära besläktat med det virus som finns i Asien, med den skillnaden att den europeiska varianten inte anses farlig för människor.

 

Första fallet

– Detta är det första fallet av H5N6 i Sverige. Viruset har cirkulerat i Europa, och förutom på vilda fåglar har även några utbrott på tamfågel, inklusive enstaka kommersiella fjäderfäbesättningar förekommit. För att undvika spridning till fjäderfä är det viktigt att fjäderfäproducenter och hobbyfågelägare har goda smittskyddsrutiner och i möjligaste mån förhindrar kontakter mellan tam- och vildfågel, säger Karin Åhl, stf enhetschef på SVA:s enhet för häst, fjäderfä och vilt.

 

Mycket smittsamt

Fågelinfluensa finns i många varianter och är mycket smittsamt mellan fåglar. Den döda havsörnen i Blekinge har lett till att skyddsnivå 1 nu gäller i Sverige. Fåglar som hålls som husdjur får gå ut, men foder och vatten ska ges under tak eller under ett skydd utomhus.

– Viruset är nära besläktat med H5N8 som cirkulerade bland vilda fåglar i Sverige under 2016 och 2017, och då även orsakade utbrott hos fjäderfä. Medan H5N8 fick en massiv spridning i stora delar av Europa har H5N6 inte rapporterats i alls samma omfattning och inte heller förknippats med samma dödlighet, säger Karl Ståhl.

 

Fågelinfluensa

De flesta subtyper som finns hos vilda fåglar tros inte oförändrade kunna smitta och orsaka sjukdom hos människa. Fågelinfluensa  kan hos fjäderfä mutera till att bli aggressiva eller högpatogena. De orsakar då så gott som hundraprocentig dödlighet i fjäderfäbesättningar och kan i vissa fall infektera även andra djurarter inklusive människa.

Smitta till människa kan i sådana fall ske vid nära kontakt med sjuka fåglar eller deras avföring. Influensavirus kan också förekomma i slaktkroppar och ägg från sjuka fåglar. Det är mycket ovanligt att människor smittas av fågelinfluensavirus. De flesta fall där smitta till människa har skett har inträffat i länder där kycklingar och andra matfåglar säljs levande på marknader och slaktas i hemmen.

Källa: Folkhälsomyndigheten

Skribent

Boo Westlund

boo.westlund@svenskjakt.se

Kul att du vill följa !

För att följa artiklar måste du vara medlem och inloggad på svenskjakt.se.

Om du är medlem, logga in och följ de ämnen du tycker är intressanta.

Är du inte medlem är du välkommen att teckna ett medlemskap här.

Senaste nytt

  Mest läst

   Läs Svensk Jakts dagliga nyhetsbrev

   Premium
   För dig som loggat in
   Här kan du annonsera vapen
   Annonstorget med allt från hundar till jaktvapen
   Gott från vilt
   Tips på hur du lagar vilt på bästa sätt
   Drömjakt
   Här finns någonstans att jaga
   Provläs Svensk Jakt
   Bläddra i senaste numret
   Podd
   Lyssna på Svensk Jakts poddar
   Opinion
   Här förs debatten i Jägarsverige
   Vi testar – på riktigt!
   Svensk Jakts tester kan du lita på

   Mina artiklar

   För att ta del av dina artiklar behöver du ett medlemskap med tidning hos Svenska Jägareförbundet

   Senaste från Annonstorget

   Samtidigt på JaktPlay

   Svensk Jakt på Instagram

   Heta ämnen på Svenskjakt.se