På 25 år har Frankrike gått från noll vargar till ett bestånd som förra vintern uppskattades till omkring 360 individer.

På 25 år har Frankrike gått från noll vargar till ett bestånd som förra vintern uppskattades till omkring 360 individer. Foto: Mostphotos

Hårda konflikter om varg i Frankrike

Allt fler EU-länder tillåter skyddsjakt på varg.
I Frankrike var vargen länge utrotad, men enligt en ny och omdiskuterad regeringsplan ska tio procent av beståndet fällas årligen fram till 2023.
Jägarfederationen anser att ännu fler borde skjutas.

På 25 år har Frankrike gått från noll vargar till ett bestånd som förra vintern uppskattades till omkring 360 individer. I dag är de förmodligen fler, men miljöministern Nicolas Hulot säger att de fortfarande är för få för att garantera artens överlevnad.

Enligt franska forskare är 500 vargar ett minimum för att djuret inte längre ska betraktas som utrotningshotat.

Men i vissa regioner är koncentrationen av varg förstås högre än i andra. Många av de cirka 10.000 får som dödades av varg under 2016, revs till exempel i Alperna.

 

Bojkottade möten

För att skydda boskapsuppfödare från regelbundna attacker har regeringen sagt att tio procent av vargbeståndet ska kunna skjutas årligen fram till och med 2023.

Beslutet ingår i en vargplan som nyligen presenterades efter en serie överläggningar med olika organisationer. Men jordbrukarfacken bojkottade alla möten i protest mot att uppfödarna inte får starkare medel för att stoppa vargen.

Under 2016 betalade franska staten ut omkring 31 miljoner kronor för dödad boskap. Enligt planen kan bönder i framtiden bara få ersättning om de har installerat de skydd som myndigheterna subventionerar. Det handlar om stöd vid inköp av fårhundar, installationen av elstängsel och andra övervakningsmetoder.

Uppfödare har rätt att döda vargar som angriper deras hjordar.

Men annan avskjutning ska i framtiden bara kunna ske mellan september och december.

Det räcker inte, säger jordbrukarfacken och hävdar att regeringen sitter i knät på naturskyddsorganisationer.

 

”Underskattar antalet vargar”

André Mugnier är förutom ordförande i den regionala jaktfederationen i Haute Savoie, också ordförande i den nationella jägarfederationens kommission för stora rovdjur, och ingår i den nationella vargkommittén.

Den nationella jägarfederationen FNC var däremot med vid diskussionerna och är ljummare i kritiken. Men jägarna tycker till exempel att man borde skjuta mellan 50 och 60 vargar årligen, och inte de 40 som regeringen har sagt.

– Ja, vi tror att myndigheterna underskattar antalet vargar. Det är de slutsatser vi drar när vi rör oss ute i terrängen, säger André Mugnier som är ordförande för Jaktfederationen i Haute Savoie, och som har arbetat med vargfrågan på nationell nivå.

Han säger att vargen inte bara skadar boskap, utan även vilt.

– Vi ser allt fler rivna rådjur och gems, säger han.

 

Få utbildning

Men FNC är också positiv till flera delar av planen. Till exempel ska fler jägare få utbildning för att kunna delta i avskjutningen av vargar.

– Vi kommer med stor sannolikhet också få tillstånd att använda oss av teknik för att kunna jaga nattetid, säger han.

Ytterligare en punkt i planen som tillfredsställer jägarna är att regeringen har lovat att öka forskningen av vargstammens sammansättning.

– Vi vet inte till vilken grad våra vargar är korsade med hundar. En fråga är ju om en varg, som till stora delar egentligen är en hund, fortfarande ska vara fridlyst, säger André Mugnier.

 

Tillåter skyddsjakt

Diskussionen om vargens ställning pågår ju även i andra länder och på EU-nivå. I allt fler länder tillåts skyddsjakt på det här rovdjuret.

I slutet av förra året beslutade EU-parlamentet att uppmana kommissionen att skriva om EU:s naturvårdslagstiftning, bland annat för att kunna luckra upp skyddsstatusen för varg och andra arter, som inte längre är hotade som tidigare.

Men enligt naturskyddsorganisationerna i Frankrike är vargen långt ifrån räddad från utrotning. De kritiserar därför regeringen för att tillåta en alltför vidlyftig avskjutning.

 

Anna Trenning-Himmelsbach, frilansjournalist Frankrike

Fakta

Vargen var helt utrotad i Frankrike fram tills 1992, då flera individer kom vandrande över Alperna från Italien. I dag har djuret spridit sig till stora delar av landet.

Under vintern 2016–2017 uppskattades antalet vargar till 360, av den nationella jakt- och viltmyndigheten ONCFS.

Året dessförinnan var de 292.

Under 2016 betalade franska staten ut 3,2 miljoner euro i ersättning till boskapsuppfödare för dödade djur, och uppfödarna subventionerades med 22,5 miljoner euro för installationen av skyddsutrustning.

Den franska regeringens vargplan för 2018–2023 innehåller en rad olika punkter.

I år tillåts avskjutning av 40 vargar. Under de följande fem åren ska antalet fällda vargar inte överstiga 10 procent av beståndet.

Regionala myndigheter kan besluta om ökad avskjutning vid behov.

Uppfödare får även i framtiden rätt att försvara sina hjordar vid angrepp. Men övrig avskjutning får bara ske mellan september och december.

Uppfödarna får ett starkare stöd för att effektivt kunna använda sig av ”fårhundar”.

De får bara ersättning för rivna djur om de har installerat de skyddsanordningar som subventioneras med offentliga medel.

Forskningen kring vargstammen ska öka.

Planen kan omvärderas efter tre år.

Kul att du vill följa !

För att följa artiklar måste du vara medlem och inloggad på svenskjakt.se.

Om du är medlem, logga in och följ de ämnen du tycker är intressanta.

Är du inte medlem är du välkommen att teckna ett medlemskap här.

Mest läst

Senaste från Annonstorget

Samtidigt på JaktPlay

Läs Svensk Jakts dagliga nyhetsbrev