Harar ställer till problem för Botaniska trädgården, och nu har länsstyrelsen i Uppsala län beviljat skyddsjakt. Foto: Kjell-Erik Moseid

Harar hotar unika växter

Skyddsjakt på harar hör inte till det vanliga. Men nu har Botaniska trädgården i Uppsala fått problem med harar som äter upp växterna i en omfattning som oroar parkens ledning.

Länsstyrelsen i Uppsala län har därför tagit beslut om skyddsjakt på 20 harar. Det är SVT Uppsala som rapporterar om jakten som får pågå fram till den 1 september.

En hare får skjutas vid varje jakttillfälle och huvudsyftet är att skrämma bort hararna. Jakten ska utföras av jägare med tillstånd att jaga i stadsmiljö och tätbebyggt område.

 

Trivsam miljö

Hararna har hittat både skydd och mat i Botaniska trädgården, och de förökar sig snabbt.

Mats Block, Botaniska trädgårdens trädgårdsdirektör, är rädd att trädgårdens unika växter ska komma till skada.

– Vi har försökt jaga bort dem på olika sätt, men det har inte räckt till. Så nu får vi ta till mer drastiska metoder, säger Mats Block till SVT.

 

Värt att skydda

Beslutet om skyddsjakt kommer inte utan en viss vånda, men i höstas sattes 75 000 tulpanlökar. Hur många av lökarna som finns kvar vet inte parkens ledning. Men det är de unika växterna i anläggningen som kräver ett särskilt skydd.

– Om våra tulpaner blir mat åt hararna så gör väl inte det så mycket. Men vi är även ett museum med exemplar av växter som är unika i världen. Vi måste se till att dessa inte kommer till skada, säger Mats Block.

 

Kul att du vill följa !

För att följa artiklar måste du vara medlem och inloggad på svenskjakt.se.

Om du är medlem, logga in och följ de ämnen du tycker är intressanta.

Är du inte medlem är du välkommen att teckna ett medlemskap här.

Mest läst

Senaste från Annonstorget

Samtidigt på JaktPlay

Läs Svensk Jakts dagliga nyhetsbrev