Tre harar fastnade i nätet till ett fotbollsmål. Det här utspelade sig på en idrottsplats strax söder om Luleå. Foto: Per Tjärdalen

Harar fastnade i fotbollsmål

En tragisk händelse upptäcktes nyligen på en idrottsplats i trakterna av Luleå. Tre harar hade trasslat in sig i nätet till ett fotbollsmål. två av dem var redan döda när de hittades.

Boo Westlund Publicerad 25 maj 2020 - 09:50

Den tredje haren var i ett så dåligt skick att den avlivades på platsen.

– Den hade skavt bort både hår och skinn från benet, så det var inget annat att göra, säger Per Tjärdalen, bosatt i området som kontaktat Svensk Jakt för att berätta om händelsen.

 

Under kärleksakt

Per tror själv att hararna, som nu är mitt i parningssäsongen, har förirrat sig ut på fotbollsplanen under sin kärleksakt och utan att tänka sig för hamnat i nätet. En händelse som han anser som mycket ovanlig.

– Jag har då aldrig upplevt något liknande, men det var tråkigt att se. Det kanske kan vara en väckarklocka för fler, där vi behöver tänka på hur vi hanterar exempelvis fotbollsnät, säger Per Tjärdalen.

Han funderar över om det på något sätt skulle gå att hissa upp näten för att något liknande inte ska hända igen. Det är inte helt ovanligt att hornbärande djur fastnar i nät och trådar, men harar hör inte till det vanliga.

 

Osannolikt rekord

Tre på samma gång måste enligt Per Tjärdalen vara något av ett tragiskt rekord.

–Nu har vi väldigt gott om harar i år. Det kanske inte är så många som under det extrema toppåret 1999, men nog är det gott om dem, säger Per Tjärdalen.

Trots de tre döda hararna tror Per att höstens harjakt kan bli intressant.

– Jag har jagat hare i hela mitt liv, och det här ser ut som att bli ett av de bättre åren.

Kul att du vill följa !

För att följa artiklar måste du vara medlem och inloggad på svenskjakt.se.

Om du är medlem, logga in och följ de ämnen du tycker är intressanta.

Är du inte medlem är du välkommen att teckna ett medlemskap här.

Senaste nytt

Mest läst

Senaste från Annonstorget

Samtidigt på JaktPlay

Mina artiklar

Läs Svensk Jakts dagliga nyhetsbrev

Svensk Jakt på Instagram