Publicerad 7 januari 2020 - 18:15

Så ser den ut! Konservator Per-Erik Hedlund poserar tillsammans med jättebjörnen som Simon Blind fällde i höstas. Foto: Bernt Karlsson

Här står Sveriges största björn

Premium

Den jättelika björnhane som Simon Blind från Arjeplog fällde i höstas är nu monterad och klar. Stående med höjda ramar får den varje besökare i konservatorfirmans butik att känna sig liten.

Det handlar om den största björn som någonsin fällts i landet enligt tillgänglig statistik. Björnens totalvikt skattades i samband med besiktningen till 352,1 kilo enligt den metod för viktberäkning som används inom björnforskningen. Kroppslängden från nos till svans var 225 cm.

Sköt Sveriges största björn

Björnen fälldes 27 augusti av Simon Blind, Arjeplog. Det skedde vid Stensjön några mil norr om samhället. Simon hade fått tips om att det i ett myrområde hittats en nedgrävd, björnslagen älg och ville göra ett försök. Han hade därför lånat sin jaktkompis båda östsibiriska lajkor, som han släppte på morgonen.

 

Gångstånd

Inte långt från platsen med älgkadavret hittade också lajkorna björnen, som rörde sig under gångstånd mot Simon. Som närmast befann sig björnen bara 30 meter från Simon, men det var så risigt, tät och trångt att han inte kunde se den. Genom att flytta sig lyckades han slutligen hitta en lucka och skjuta den.

– Det var litet turligt, säger Simon. Dessutom var det så varmt den här dagen att jag till och med tvekade ett tag att släppa hundarna. Björnen var också alldeles blöt i pälsen. Jag tror den hade legat i något surhål för att komma undan värmen.

Björnens kranium var 36,0 cm långt och 23,1 cm brett över okbågarna och överskred därmed med god marginal poänggränsen för guld. Kraniets bredd och de nötta tänderna antyder att björnen var mycket gammal, men åldersbestämningen är ännu inte klar.

Foto: Bernt Karlsson

Konservator Per-Erik Hedlund, Boliden, som monterat björnen och har lång erfarenhet i yrket, menar att björnens huvud ändå var relativt litet i proportion till kroppen i övrigt.

Under torkningstiden finns björnen att beskåda i konservatorfirmans butik. Den har monterats stående på en sockel med höjda ramar. Med sockeln inräknad är björnen 235 cm hög och får varje besökare att känna sig liten.

Skribent

Bernt Karlsson

sv.jakt.norr@telia.com

Andra läser också

Kul att du vill följa !

För att följa artiklar måste du vara medlem och inloggad på svenskjakt.se.

Om du är medlem, logga in och följ de ämnen du tycker är intressanta.

Är du inte medlem är du välkommen att teckna ett medlemskap här.

Senaste nytt

Mest läst

Mina artiklar
Provläs Svensk Jakt digitalt
Bläddra i senaste numret
Gott från vilt
Tips på hur du lagar vilt på bästa sätt
Skriv en debattartikel
Här förs debatten i Jägarsverige
Vi testar – på riktigt!
Svensk Jakts tester kan du lita på
Här kan du annonsera vapen
Annonstorget med allt från hundar till jaktvapen
Drömjakt
Här finns någonstans att jaga

Senaste från Annonstorget

Läs Svensk Jakts dagliga nyhetsbrev

Samtidigt på JaktPlay

Svensk Jakt på Instagram