I morgon, 21 augusti, är det dags för björnjakt i sex län. Foto: Olle Olsson

Här följer du årets björnjakt

Den 21 augusti inleds licensjakten på björn. Totalt får 216 björnar skjutas i landet i höst.

Förra året var motsvarande siffra 219, som helhet har alltså inte björnjakten förändrats nämnvärt. Men i vissa län har dramatiska förändringar skett.

I Norrbotten fick 30 björnar skjutas förra hösten. I höst tillåts ingen björnjakt i länet alls. Länsstyrelsen har avlivat 42 björnar under vårens och försommarens skyddsjakter och myndigheten anser att det inte finns utrymme för någon licensjakt på björn i höst.

I Västernorrland däremot, nästan fördubblas tilldelningen. I höst får 40 björnar skjutas i länet. Förra hösten var tilldelningen 22. Ökningen beror på resultatet från den spillningsinventering som genomfördes i länet under 2015. Inventeringen visar att det finns nästan dubbelt så många björnar som förvaltningsmålet för länet och därför utökar länsstyrelsen tilldelningen.

I Västerbotten och Gävleborg utökas björntilldelningen något. I Jämtland minskas tilldelningen en del, i Dalarna är tilldelningen oförändrad och i Värmland tillåts återigen licensjakt på björn.

 

Så många björnar får skjutas

(Fjolårets tilldelning inom parantes)

Norrbotten: 0 (30)

Västerbotten: 26 (20)

Jämtland: 70 (74)

Västernorrland: 40 (22)

Gävleborg: 30 (25)

Dalarna: 48 (48)

Värmland: 2 (0)

 

Ska besiktigas

Björnar som skjuts under licensjakt besiktigas av personal från länsstyrelsen. Skytten får behålla hela björnen med undantag av vissa prover som skickas till Statens Veterinärmedicinska Anstalt, SVA.

Kul att du vill följa !

För att följa artiklar måste du vara medlem och inloggad på svenskjakt.se.

Om du är medlem, logga in och följ de ämnen du tycker är intressanta.

Är du inte medlem är du välkommen att teckna ett medlemskap här.

Mest läst

Senaste från Annonstorget

Samtidigt på JaktPlay

Läs Svensk Jakts dagliga nyhetsbrev