Styrelsens ordförande Åsa Rönndahl, styrelseledamot Angelica Zetterberg och vice ordförande Mats Pettersson visar runt på skjutbanan. Foto: Hanna Sjökvist

Haninge jaktskytteklubb firar 50 år

Premium

Den 13 maj kommer 50-årsjubileet för Haninge jaktskytteklubb att uppmärksammas. Det ska firas med en medlemsdag med jaktmässa i miniformat, tävlingar, loppis och skytteuppvisning av Jocke Smålänning.

Året var 1973 när några män jagade tillsammans på marken där skjutbanan nu ligger och de insåg att de borde anlägga en skjutbana där.

De ville att jägarna skulle bli bättre på att skjuta och på att hantera sina vapen. De ville också ha en skjutbana som var öppen även vintertid. Eftersom det inte fanns någon, var det lättare att öppna en egen.

 

Även vintertid är det många skyttar som besöker skjutbanan. Foto: Hanna Sjökvist

Flera medlemmar

Den första banan som byggdes var älgbanan och därefter en hagelbana för trap.

Älgbanan sponsrades av Svenska Jägareförbundet, vilket gjorde att klubben behövde låta människor som var medlemmar där, men inte i klubben, komma dit och skjuta. Detta fick dock en positiv effekt eftersom det gjorde att klubben fick fler medlemmar och ökade inkomster.

Alla nivåer på skytte

Åsa Rönndahl. Foto: Hanna Sjökvist

Haninge jaktskytteklubbs ordförande Åsa Rönndahl visar runt på skjutbanan tillsammans med vice ordförande Mats Pettersson och ledamoten Angelica Zetterberg. Klubben har i dag cirka 1.600 medlemmar och elva skjutbanor, varav åtta för hagel och tre för kula.

– Vi kan erbjuda något för alla och klubben har medlemmar på alla nivåer, allt från nybörjare till de som tävlat i VM, säger Angelica Zetterberg.

Nya regler

Hagelbanan för markmål är dock för tillfället stängd. Hela skjutbanan ligger på och i närheten av träsk och våtmarker och det nya blyhagelförbudet gör att de inte kan använda banan. Något som bland annat kurserna i jägarexamen blir lidande av.

– Vi inväntar regeringens rapport, och om den säger att vi inte kan fortsätta använda harbanan så får vi lösa det då, kanske med andra mål, som inte är i plåt, förklarar Angelica Zetterberg.

Intill älgbanan står också klubbens första klubbstuga, en liten rödmålad vagn på hjul. Tanken är att den ska rustas upp, i alla fall utvändigt.

– Då kommer den hålla i säkert 50 år till, säger Mats Pettersson, vice ordförande i styrelsen.

 

Banchefen för Trap 1/compak sporting Mykola Balagurak och skytten Sandra Mäenpää är två trogna besökare på skjutbanan, även vintertid. Foto: Hanna Sjökvist

Året runt

När Svensk Jakt är på besök pågår det övningsskytte i trap och skeet. Skyttarna får dock värma upp med att skotta snö och efteråt blir det korvgrillning. Stämningen är familjär och det pratas och skrattas mellan skotten.

– Det är nästan alltid folk här och kommer man på de allmänna öppettiderna finns det vapen att låna och funktionärer som hjälper till om man är nybörjare. Det ideella arbetet av engagerade medlemmar är det som får klubben att gå runt, de är helt fantastiska, säger Åsa Rönndahl.

 

Hanna Sjökvist

Kul att du vill följa !

För att följa artiklar måste du vara medlem och inloggad på svenskjakt.se.

Om du är medlem, logga in och följ de ämnen du tycker är intressanta.

Är du inte medlem är du välkommen att teckna ett medlemskap här.

Mest läst

Senaste från Annonstorget

Samtidigt på JaktPlay

Läs Svensk Jakts dagliga nyhetsbrev