Foto: Anders Jarnemo

Hälsoläget hos svenskt vilt är gott

Viltet i Sverige bär med några undantag inte på några smittsamma sjukdomar. Det konstaterar SVA i sin rapport om hälsoläget bland vilda djur.

”Hälsoläget hos svenska vilda djurpopulationer är gott, och landet är med vissa undantag fritt från allvarligare smittsamma sjukdomar.”

Så inleder Statens veterinärmedicinska anstalt, SVA, sin årligen återkommande rapport över sjukdomsläget hos våra vilda djur.

 

SVA:s årliga rapport om hälsoläget hos svenska vilda djur finns nu att ladda hem.

För jägare och andra naturintresserade finns mycket intressant information i rapporten, där huvudsaken är sjukdomar som kan smitta till eller från tamdjur och människa.

Övervakning av afrikansk svinpest, provtagning och kartläggning av salmonella hos vildsvin, trikiner hos vildsvin och björn och fågelinfluensa är fyra exempel på sådana sjukdomar som SVA arbetar med.

 

Övervakning fortsätter

Övervakningen av CWD, avmagringssjuka hos hjortdjur, har varit ett annat prioriterat område och under tre år har SVA deltagit i ett EU-projekt då fyra smittade äldre älgkor har påträffats. Man bedömer att den variant av CWD som de svenska älgarna drabbats av inte är smittsam.

Nytt fall av älg med avmagringssjuka

Trots att EU-projektet är avslutat kommer övervakningen av CWD hos hjortdjur att fortsätta. En annan sådan nationell övervakning är att inhämta mer kunskap om spridningen av rävens dvärgbandmask.

Under 2021 har veterinärerna på SVA undersökt 3.212 hela eller delar av vilda djur. Bland dem återfinns 837 större rovdjur. Undersökningen av rovdjuren görs på uppdrag av Naturvårdsverket.

 

Intressanta fall

I rapporten beskrivs också projektet Vilthälsa inpå knuten, en medborgarforskning baserat på 700 fågelmatare runt om i Sverige där SVA tar hjälp av en naturintresserad allmänhet för att få en bild av vilthälsan i människans absoluta närhet.

Varg drabbad av ovanlig cancerform

Under rubriken Intressanta fall 2021 beskriver SVA bland annat skelettcancer hos varg, massdöd bland sillgrisslor på västkusten, rådjur med nybildningar och silbenstumörer hos älg.

Kul att du vill följa !

För att följa artiklar måste du vara medlem och inloggad på svenskjakt.se.

Om du är medlem, logga in och följ de ämnen du tycker är intressanta.

Är du inte medlem är du välkommen att teckna ett medlemskap här.

Mest läst

Senaste från Annonstorget

Samtidigt på JaktPlay

Läs Svensk Jakts dagliga nyhetsbrev