Publicerad 6 april 2022 - 05:50

Foto: Anders Jarnemo
Hälsoläget hos svenskt vilt är gott
Viltet i Sverige bär med några undantag inte på några smittsamma sjukdomar. Det konstaterar SVA i sin rapport om hälsoläget bland vilda djur.
”Hälsoläget hos svenska vilda djurpopulationer är gott, och landet är med vissa undantag fritt från allvarligare smittsamma sjukdomar.”
Så inleder Statens veterinärmedicinska anstalt, SVA, sin årligen återkommande rapport över sjukdomsläget hos våra vilda djur.
För jägare och andra naturintresserade finns mycket intressant information i rapporten, där huvudsaken är sjukdomar som kan smitta till eller från tamdjur och människa.
Övervakning av afrikansk svinpest, provtagning och kartläggning av salmonella hos vildsvin, trikiner hos vildsvin och björn och fågelinfluensa är fyra exempel på sådana sjukdomar som SVA arbetar med.
Övervakning fortsätter
Övervakningen av CWD, avmagringssjuka hos hjortdjur, har varit ett annat prioriterat område och under tre år har SVA deltagit i ett EU-projekt då fyra smittade äldre älgkor har påträffats. Man bedömer att den variant av CWD som de svenska älgarna drabbats av inte är smittsam.
Trots att EU-projektet är avslutat kommer övervakningen av CWD hos hjortdjur att fortsätta. En annan sådan nationell övervakning är att inhämta mer kunskap om spridningen av rävens dvärgbandmask.
Under 2021 har veterinärerna på SVA undersökt 3.212 hela eller delar av vilda djur. Bland dem återfinns 837 större rovdjur. Undersökningen av rovdjuren görs på uppdrag av Naturvårdsverket.
Intressanta fall
I rapporten beskrivs också projektet Vilthälsa inpå knuten, en medborgarforskning baserat på 700 fågelmatare runt om i Sverige där SVA tar hjälp av en naturintresserad allmänhet för att få en bild av vilthälsan i människans absoluta närhet.
Under rubriken Intressanta fall 2021 beskriver SVA bland annat skelettcancer hos varg, massdöd bland sillgrisslor på västkusten, rådjur med nybildningar och silbenstumörer hos älg.
Kommentera artikeln
Vad tycker du? Här kan du kommentera artikeln via tjänsten Ifrågasätt. Du behöver skapa ett konto och logga in först.
Tänk på att hålla god ton, inte byta ämne och visa respekt för andra skribenter och berörda personer i artikeln.
Inlägg som bedöms som olämpliga kommer att tas bort.
Kommentarerna omfattas inte av utgivaransvaret enligt yttrandefrihetsgrundlagen och de är inte heller en del av den grundlagsskyddade databasen Svenskjakt.se.