Publicerad 17 juni 2020 - 13:14

Foto: Aby: Paavo / Mostphotos

Grönt ljus för vargjakt kommande vinter

Naturvårdsverket överlåter åter möjligheten att fatta beslut om licensjakt efter varg till samtliga län i mellersta rovdjursförvaltningsområdet. Senast den 1 oktober ska länsstyrelserna fatta ett eventuellt beslut om licensjakt efter varg.

Beslutet gäller länsstyrelserna i Dalarna, Gävleborg, Stockholms län, Värmland, Västmanland, Västra Götaland samt Uppsala och Örebro län.

– Att länsstyrelserna själva kan besluta om licensjakt är en förutsättning för att uppnå riksdagens målsättning om en regionaliserad rovdjursförvaltning, säger Marcus Öhman, chef för viltförvaltningsenheten på Naturvårdsverket, i ett pressmeddelande.

 

Illegal jakt påverkar

Den senaste tiden har det från olika håll larmats om illegal jakt. Naturvårdsverkets bedömning är att den illegala jakten är en så pass omfattande faktor till vargars dödlighet att uttaget vid skydds- och licensjakt påverkas.

– Om länsstyrelserna väljer att i höst besluta om licensjakt är det viktigt att de även tar hänsyn till den illegala jakten i sina beräkningar, säger Marcus Öhman i pressmeddelandet.

Vid den senaste vinterns inventering hittades 365 vargar i Sverige. Det betyder att vargstammen ligger över så kallad gynnsam bevarandestatus samt att stammen ökat med mer än 20 procent på ett år.

 

Ur Skandulvs rapport om beräkningar av beskattning av den skandinaviska vargpopulationen 2021.

Naturvårdsverket har i samband med detta delegeringsbeslut låtit beställa en beskattningsmodell för att få en bedömning om tillväxttakt samt möjligt jaktuttag utan att riskera gynnsam bevarandestatus för varg.

Beskattningsmodellen bör ligga till grund för länsstyrelsernas analys om ett möjligt jaktuttag den kommande säsongen. ”Beskattningsmodellen garanterar att
det eventuella jaktuttaget tar alla mortalitetsparametrar i beaktande”, skriver Naturvårdsverket i sin vägledning.

 

De senaste tio årens licensjaktuttag på varg i Sverige. Källa: Naturvårdsverket

Licensjakt

Senast licensjakt på varg tilläts i landet var 2018. Den gången fälldes 15 av de 22 vargar som fanns på den totala tilldelningen. Vargarna sköts i fyra olika län.

Dessutom fälldes tre skabbangripna vargar under licensjaktperioden. Vargarna sköts i Flatenreviret, Dalarna, och de inräknades inte i tilldelningen för licensjakten.

Skribent

Olle Olsson

olle.olsson@svenskjakt.se

Andra läser också

Kul att du vill följa !

För att följa artiklar måste du vara medlem och inloggad på svenskjakt.se.

Om du är medlem, logga in och följ de ämnen du tycker är intressanta.

Är du inte medlem är du välkommen att teckna ett medlemskap här.

Senaste nytt

Mest läst

Mina artiklar
Drömjakt
Här finns någonstans att jaga
Provläs Svensk Jakt digitalt
Bläddra i senaste numret
Gott från vilt
Tips på hur du lagar vilt på bästa sätt
Skriv en debattartikel
Här förs debatten i Jägarsverige
Här kan du annonsera vapen
Annonstorget med allt från hundar till jaktvapen
Vi testar – på riktigt!
Svensk Jakts tester kan du lita på

Senaste från Annonstorget

Läs Svensk Jakts dagliga nyhetsbrev

Samtidigt på JaktPlay

Svensk Jakt på Instagram