Granngården avslutar samarbete med jaktmotståndare

UPPDATERAD TEXT. Lantbrukskedjan Granngården har inlett ett samarbete med organisationen Djurskyddet Sverige, en av de organisationer som har överklagat den svenska licensjakten på varg till EU-kommissionen. Men nu backar Granngården och avslutar samarbetet efter protester från kunderna.

Granngården vill att kunderna på olika sätt ska hjälpa till och skänka pengar till Djurskyddet Sverige. Tidigare ägdes Granngården av Lantmännen, men butikskedjan ägs sedan 2008 av riskkapitalfonden EQT Opportunity.
På sin hemsida skriver Djurskyddet Sverige om vad de arbetar med. Under rubriken Vilda djur hittas följande:
”Vi menar att alla djur fyller en funktion i ekosystemet och värnar särskilt utrotningshotade djur. Vi kräver skonsamma jaktmetoder och att rovdjursangrepp förebyggs med stängsel och annat skydd istället för att djuren skjuts.”
Organisationen motsätter sig bland annat licensjakt på varg och skickade i höstas spontant in ett remissvar gällande överprövning av beslut om skyddsjakt och licensjakt för vissa rovdjur.
Man är emot licensjakt på säl. Man är generellt emot fällfångst. Man gör skrivelser ihop med Djurens Rätt.
I en artikel 2012 hemställde organisationen tillsammans med Svenska Rovdjursföreningen om att ”regeringen tillsätter en utredning med bred sammansättning för att se över konsekvenserna av jakt med lös hund och grythundsjakt. Utredningen bör göra en grundlig undersökning av de negativa konsekvenser och risker som dessa jaktformer i sin nuvarande utformning kan medföra och föreslå vilka åtgärder som måste vidtagas för att dessa ska kunna undvikas.”

Avslutar samarbetet
– Vi har suttit ner och diskuterat och avslutar samarbetet med Djurskyddet, säger Sofia Ståhlros, Granngårdens presskontakt.
– Vi har lyssnat på våra kunder. Samarbetet var helt nytt, jag vet inte om det ens har lämnats någon donation än, säger hon.
Pengarna som skulle ha skänkts från Granngårdens kunder skulle enbart ha gått till Djurskyddet Sveriges djurhem, enligt Sofia Ståhlros.

Kul att du vill följa !

För att följa artiklar måste du vara medlem och inloggad på svenskjakt.se.

Om du är medlem, logga in och följ de ämnen du tycker är intressanta.

Är du inte medlem är du välkommen att teckna ett medlemskap här.

Mest läst

Senaste från Annonstorget

Samtidigt på JaktPlay

Läs Svensk Jakts dagliga nyhetsbrev