En 8-årig gråhundstik dödades under lördagen av varg vid älgjakt i Västra Näsberget öster om Stöllet.  Karta: Google map

Gråhund dödad av varg

En 8-årig gråhundstik attackerades och dödades under lördagen av varg i Västra Näsberget öster om Stöllet. Ägaren fann hunden död med svåra bitskador i halsen, buken och låren.

Vargangreppet skedde under älgjakt öster om Stöllet. Gråhundstiken fann älg direkt efter att hon släpptes tidigt på lördagsmorgonen.

Ägaren berättar för Svensk Jakt att hunden drog direkt efter släpp upp emot rågången nära länsgränsen mellan Värmland och Dalarna. Det blev det omväxlande gångstånd och fast stånd, men tiken drog sig allt längre bort från det område där jaktlaget jagade.

När det slutligen stod fast var det långt bort och ägaren berättar att han avslutade jakten, tog sig till sin bil och åkte runt för att vissla in och koppla tiken.

– Vi har haft en bra jakt under dagen, och jag skulle försöka få tag på min tik, säger hundägaren.

 

Hörde inga skall

När han närmade sig platsen där hunden befann sig hörde han inga skall.

– Jag var 800 meter från henne, och tänkte att hon kanske står på ett ställe så att hon inte hörs. Men när jag var inne på 300 meter förstod jag att det inte var rätt. Då skulle jag ha hört henne skälla, säger hundägaren.

Hunden rörde sig fortfarande på pejlen, men det var förmodligen vargarna som släpade runt med kroppen. När ägaren var 90 meter från tiken slutade hunden att röra på sig.

– Jag förstod vad som hade hänt. Jag sprang bara rätt in och skrek. När jag hittade henne var det släpspår med blod runt henne, och hon var helt sönderbiten. Hon var död när jag fann henne, säger ägaren.

 

Svårt stund

Han fick bära den söndertrasade kroppen av sin hund en dryg kilometer ut till sin bil.

– Känslorna jag hade då och fortfarande har går inte att beskriva. Hon var en väldigt bra älghund, och en fantastisk familjehund, säger hundägaren.

Liz Hansson, naturbevakare vid länsstyrelsen i Värmland, har under kvällen besiktigat gråhundstiken och bekräftar att det är varg som har dödat hunden.

Kul att du vill följa !

För att följa artiklar måste du vara medlem och inloggad på svenskjakt.se.

Om du är medlem, logga in och följ de ämnen du tycker är intressanta.

Är du inte medlem är du välkommen att teckna ett medlemskap här.

Mest läst

Senaste från Annonstorget

Samtidigt på JaktPlay

Läs Svensk Jakts dagliga nyhetsbrev