Publicerad 3 december 2018 - 08:48

Traditionella gemensamhetsjakter ersätts allt mer av events och köpta jakter. Det i kombination med glömska anges som orsaker till att allt färre jägare löser statligt jaktkort. Foto: Jan Henricson

Glömska en av orsakerna till minskat antal jaktkortslösare

Antalet jaktkortslösare minskar stadigt i Sverige, samtidigt som allt fler tar jägarexamen. Glömska och nya former av jakt kan ligga bakom minskningen, och därför föreslår Naturvårdsverket flera åtgärder för att öka andelen jägare som löser jaktkort.

Under de senaste tio åren har antalet statliga jaktkort minskat med 20.000 stycken, samtidigt som antalet personer som tar jägarexamen har ökat från 6.500 till 10.000 personer årligen. Det är en förvånande utveckling som nu kan ha fått sin förklaring.

 

Förändrade jaktformer

Enligt Naturvårdsverket är en av orsakerna att nya jägargrupper jagar oregelbundet, och att vissa då glömmer bort att betala jaktkortet. Samtidigt har vissa viltarter minskat.

Naturvårdsverket har haft hjälp av forskare vid Sveriges lantbruksuniversitet, SLU, och Umeå universitet, som i sin granskning inte har sett att jägare slutar betala jaktkortet som en form av protest.

Istället är nya grupper av jägare och nya mönster i sättet att jaga avgörande.

 

Aktiva betalningslösningar

– Lösningen är att underlätta för de som jagar oregelbundet och inte varje år. Därför föreslår vi dels att alla som tar jägarexamen informeras om avgiften, dels att de som tidigare löst jaktkort får en påminnelse var tredje år, säger professor Göran Ericsson på Sveriges lantbruksuniversitet.

Extra utskick av jaktkortsaviseringar till de som avlagt godkända prov i jägarexamen och de som tidigare löst jaktkort kan få fler att betala avgiften.

– Flera av åtgärderna som forskarna föreslår planerar vi att införa. Faktum är att vi redan börjat arbeta med en del av de administrativa åtgärderna som forskarna föreslår och de förändringarna börjar gälla redan vid årsskiftet samt inför nästa jaktår. Åtgärderna bör sedan leda till mer resurser till bland annat forskning och till jägarorganisationerna i deras viltvårdsfrämjande arbete, säger Daniel Bladh, handläggare vid Naturvårdsverkets viltförvaltningsenhet.

Skribent

Svensk Jakt

webbredaktionen@svenskjakt.se

Andra läser också

Kul att du vill följa !

För att följa artiklar måste du vara medlem och inloggad på svenskjakt.se.

Om du är medlem, logga in och följ de ämnen du tycker är intressanta.

Är du inte medlem är du välkommen att teckna ett medlemskap här.

Senaste nytt

Mest läst

Mina artiklar
Vi testar – på riktigt!
Svensk Jakts tester kan du lita på
Gott från vilt
Tips på hur du lagar vilt på bästa sätt
Här kan du annonsera vapen
Annonstorget med allt från hundar till jaktvapen
Provläs Svensk Jakt digitalt
Bläddra i senaste numret
Drömjakt
Här finns någonstans att jaga
Skriv en debattartikel
Här förs debatten i Jägarsverige

Senaste från Annonstorget

Läs Svensk Jakts dagliga nyhetsbrev

Samtidigt på JaktPlay

Svensk Jakt på Instagram