Foto: Länsstyrelsen Örebro

Genetiskt viktig Tivedenvarg har valpat

Genom DNA-analyser av spillning och bilder från en viltkamera bekräftar nu länsstyrelsen i Örebro att den så kallade genetiskt viktiga vargtiken i Tivedenreviret har fått valpar.

Under sommaren och hösten har det kommit rapporter om att valpar synts i reviret. Genom en särskild insats i september har länsstyrelsens personal samlat in spillning från varg i området. När dessa prov nu har DNA-analyserats har man identifierat två valpar i området.

– Det känns bra att vi fått bekräftat att där finns valpar, eftersom honan i Tiveden bär på viktiga gener för hela den skandinaviska vargstammen, säger vilthandläggare Susanna Gustavsson på länsstyrelsen i Örebro i ett pressmeddelande.

Vargarna i Tiveden väckte uppmärksamhet när de som två finsk-ryska invandrare flyttades från Tornedalen till Tiveden 2013. De fick valpar 2013 och 2014, men ingen av dessa tros ha överlevt.

Den ditflyttade hanen försvann någon gång under 2015–2016, men i vintras hittades spår efter en hanvarg, född i Kroppefjällreviret, som slagit följe med tiken.

Det är dessa två som nu tros ha fått valpar i Tiveden, som ligger på gränsen mellan Närke och Västergötland.

Även på Naturvårdsverket har saken noterats och föranlett ett särskilt pressmeddelande där chefen för viltanalysenheten Maria Hörnell Willebrand säger:

– Det är mycket värdefullt med nya gener i den skandinaviska vargstammen och det här tillskottet bidrar förhoppningsvis till att minska inaveln i stammen på sikt.

Kul att du vill följa !

För att följa artiklar måste du vara medlem och inloggad på svenskjakt.se.

Om du är medlem, logga in och följ de ämnen du tycker är intressanta.

Är du inte medlem är du välkommen att teckna ett medlemskap här.

Mest läst

Senaste från Annonstorget

Samtidigt på JaktPlay

Läs Svensk Jakts dagliga nyhetsbrev