Hjortkalvar, på bilden dov, blir tillåtna för jakt under en stor del av året, efter ett beslut av regeringen. Foto: Jan Henricson

Generell skyddsjakt på kalv av dov och kron

Från och med nästa år blir det tillåtet att skyddsjaga kronkalv och dovkalv under större delen av sommaren och långt fram på våren. Regeringen anser att man genom beslutet begränsar skadorna på grödor och barrträd.

På torsdagen beslutade regeringen om en ändring i jaktförordningen som innebär att kronkalv och dovkalv blir tillåten för skyddsjakt från 1 juli till 15 april.

Något särskilt beslut från länsstyrelse krävs inte utan jakten kan ske på eget initiativ när kalvarna uppehåller sig i växande gröda eller ”på skogsplanteringar”, som det står i pressmeddelandet.

Någon definition av vad som menas med det sistnämnda finns inte i pressmeddelandet, och trots frågor från Svensk Jakt har det ännu inte kommit några förtydliganden från regeringen.

Skåne län (samt Gotland) som regeringen konstaterar har en väl fungerande förvaltning undantas från den utökade skyddsjakten. Om det gäller endast kronvilt, eller båda hjortarterna, framgår inte heller av pressmeddelandet.

 

Nöjd minister

Landsbygdsminister Sven-Erik Bucht är nöjd med beslutet.

– Jag vet att många jord- och skogsbrukare är väldigt frustrerade över de skador som kron- och dovhjortar orsakar och därför är den här regeländringen viktig. En utökad skyddsjakt på årskalvar kommer att hjälpa jord- och skogsbrukarna utan att medföra alltför stor negativ påverkan på kron- och dovhjortstammarna, säger ministern i pressmeddelandet.

Frågan om allmän skyddsjakt på dovkalv och kronkalv har diskuterats tidigare. Jägareförbundet och viltforskare var då kritiska till förslaget.

Kul att du vill följa !

För att följa artiklar måste du vara medlem och inloggad på svenskjakt.se.

Om du är medlem, logga in och följ de ämnen du tycker är intressanta.

Är du inte medlem är du välkommen att teckna ett medlemskap här.

Mest läst

Senaste från Annonstorget

Samtidigt på JaktPlay

Läs Svensk Jakts dagliga nyhetsbrev