I går avslutades rättegången där fyra män står åtalade för grovt jaktbrott i samband med en skyddsjakt på björn i maj 2019. Foto: Lars-Henrik Andersson, Kjell-Erik Moseid

Fyra års väntan på rättsligt avgörande i jaktbrottsmål

Rättegången där fyra män från en sameby i Norrbotten är åtalade för grovt jaktbrott i samband med en skyddsjakt på björn 2019 avslutades i går. Enligt åklagaren har jaktbrott begåtts då två björnar skjutits utan att villkoren kring skyddsjakten uppfyllts. Försvaret yrkade att åtalet ogillas.

För ett år sedan inleddes rättegången mot de misstänkta männen. Rättegången  fick dock skjutas upp. I veckan gjordes ett nytt försök och under tre dagar har rättegången pågått i Luleå. Den avslutades i går.

Kammaråklagaren Christer B Jarlås yrkade inte på fängelsestraff, skriver NSD.

Berövats sina vapen

– Vi sitter här med folk som berövats sina vapen under lång tid och inte kunnat sköta sitt arbete. Det här måste självklart vägas in. Normalt föranleder grovt jaktbrott fängelse, men det kan inte bli aktuellt här. En icke frihetsberövande åtföljd möter inget hinder, sade han, enligt NSD.

Hetsat björn utför stup

Christer B Jarlås menar att de misstänkta männen hetsat en skottskadad björn som de jagat med skoter och att björnen till slut hoppade utför ett bergstup.

Alla fyra män nekar till brott.

I förhör berättar en av personerna att kommunikationen med länsstyrelsen var bristande och att det blivit ett missförstånd, rapporterar SVT Norrbotten.

Dom i december

Samtliga försvarsadvokater menade att åtalen skulle ogillas och hänvisade till bland annat att preskriptionstiden för jaktbrott av normalgraden passerats när åtal väcktes. Vidare anser försvaret att brotten inte kan anses som grova eftersom länsstyrelsen beslutat att djuren skulle avlivas i form av skyddsjakt, skriver NSD.

Dom meddelas den 14 december.

Kul att du vill följa !

För att följa artiklar måste du vara medlem och inloggad på svenskjakt.se.

Om du är medlem, logga in och följ de ämnen du tycker är intressanta.

Är du inte medlem är du välkommen att teckna ett medlemskap här.

Mest läst

Senaste från Annonstorget

Samtidigt på JaktPlay

Läs Svensk Jakts dagliga nyhetsbrev