Vid nästa angrepp på tamdjur i reviret inleds jakten. Foto: (i hägn) Ingemar Pettersson

Fyra angrepp – nästa gång får vargen skjutas

Länsstyrelsen i Skåne har under tisdagen fattat beslut om skyddsjakt på en varg i reviret Linderödsåsen. Men innan jakten kan inledas måste ytterligare ett angrepp ske.

Det har bara gått ett par veckor sedan Länsstyrelsen i Skåne fattade beslut om skyddsjakt på en varg i de norra delarna av länet. Den jakten avslutades i och med att vargen sköts i Kronobergs län.

Nu har samma länsstyrelse fattat beslut om ytterligare en skyddsjakt på varg. Detta efter att ett dna-prov knutit tiken i reviret Linderödsåsen till ett fjärde angrepp på tamboskap.

Jakt på skadegörare

Samtliga fyra angrepp har skett i Hörby kommun. Totalt har tre vargar från reviret, hanen, tiken och en fjolårsvalp, kunnat kopplas till en eller flera händelser.

– Skyddsjakt i ett revir är svårt. Det finns flera vargar i reviret och vi måste försöka rikta in jakten på den skadegörande individen eller individerna, säger rovdjurshandläggare David Börjesson i en text på myndighetens hemsida.

Spårhund ska användas

Beslutet innebär således att jakten påbörjas vid nästa angrepp på tamdjur i reviret, och att den genomförs med hjälp av en spårhund.

– Specialtränad hund kommer användas från angreppsplatsen för att spåra den varg som gjort angreppet, samtidigt som jaktledaren placerar ut skyttar. Det här är en metod som använts vid skyddsjakt i andra län och vi bedömer att den är lämplig även i reviret på Linderödsåsen, säger David Börjesson på länsstyrelsens hemsida.

Reviret bildades i januari 2021 och har sedan och har sedan i augusti i år gått till angrepp på flera tamboskap.

 

 

Kul att du vill följa !

För att följa artiklar måste du vara medlem och inloggad på svenskjakt.se.

Om du är medlem, logga in och följ de ämnen du tycker är intressanta.

Är du inte medlem är du välkommen att teckna ett medlemskap här.

Mest läst

Senaste från Annonstorget

Samtidigt på JaktPlay

Läs Svensk Jakts dagliga nyhetsbrev