Tidigare fynd av en finsk-rysk varg försvårar beslut om skyddsjakt. Foto: (i hägn) Ingemar Pettersson

Fynd av finsk-rysk varg försvårar skyddsjakt

Samebyn Ruvhten sitje, Jämtland, har fått problem med en varg som jagar renar. Länsstyrelsen har bekräftat att det rör sig om varg – men att ett beslut om skyddsjakt kan försvåras av tidigare fynd i området.

Enligt den tjänsteanteckning som Länsstyrelsen i Jämtland gjort ska det finnas omkring 300 renar kvar i området kring Rogen, i närheten av där samebyn även funnit vargspår.

Jaktspår

Länsstyrelsen skriver att: ”Vid den spårning som naturbevakaren gjort har vargen jagat ca 10-20 renar i ungefär en kilometer. Den dödade ren som hittats går inte att säga att den dödats av varg eftersom nästan inget är kvar av den.”

På grund av de problem som nu uppstått för samebyn ansöker de om skyddsjakt på den aktuella vargen – men något beslut lär inte komma innan den funna spillningen analyserats.

Finsk-rysk varg

”Jag berättade också för sökande att vi haft dokumentation av en finsk-rysk varg norr om det aktuella området och att det kan påverka handläggningen av ärendet”, skriver länsstyrelsen.

”Akut-akut”

I ett mejl till DNA-labbet skriver länsstyrelsen att de önskar att provet: ”prioriteras upp till akut-akut och analyseras så snabbt det bara är möjligt. Vargen har jagat renar i ett område i södra Härjedalen där vi, norr om området, haft dokumentation av en finsk-rysk varghanne tidigare i höst.”

Kul att du vill följa !

För att följa artiklar måste du vara medlem och inloggad på svenskjakt.se.

Om du är medlem, logga in och följ de ämnen du tycker är intressanta.

Är du inte medlem är du välkommen att teckna ett medlemskap här.

Mest läst

Senaste från Annonstorget

Samtidigt på JaktPlay

Läs Svensk Jakts dagliga nyhetsbrev