En 40-årig man misstänkt för vapenbrott frias av Uppsala tingsrätt. Mannen saknade under tio dagar licens för en revolver, men tingsrätten friar mannen med hänvisning till Polisens hantering av ärendet. Foto: Jan Henricson

Frias från misstänkt vapenbrott

Uppsala tingsrätt har friat en 40-årig man misstänkt för vapenbrott. Tingsrätten riktar skarp kritik mot Polisens hantering av ärendet, som man betecknar som mycket oklar och förvirrande.

Det är Dagens Juridik som skriver om fallet. Den 40-årige mannen som beskrivs som en erfaren viltvårdare, har haft en revolver med tidsbegränsad licens. Licensen gick ut den 11 april 2020, och för att få den förnyad i tid hade mannen behövt ansöka om detta fyra veckor tidigare.

Han missade den tiden och ansökte först den 24 mars om en ny licensperiod.

 

Tio dagar

I åtalet hävdade åklagaren att mannen saknat licens för perioden 6­­-16 maj 2020.

Tingsrätten konstaterar att varken polisen, eller åklagaren, kunnat bevisa hur man handlagt ärendet, mer än att mannen skulle komplettera sin ansökan senast den 5 maj 2020.

Enligt tingsrätten kan han då inte anses vara oaktsam den 6 maj, och enligt domen inte heller under de följande nio dagarna.

 

Oklart och förvirrande

I domen skriver tingsrätten att polisens hantering av ärendet varit mycket oklar och förvirrande för mannen. Av polisens interna kommunikation slår tingsrätten fast att polisen varit osäker kring hur de ska hantera ärendet och när det ens varit fråga om ett olaga vapeninnehav.

Mannen frikänns därför från åtalet om vapenbrott.

Kul att du vill följa !

För att följa artiklar måste du vara medlem och inloggad på svenskjakt.se.

Om du är medlem, logga in och följ de ämnen du tycker är intressanta.

Är du inte medlem är du välkommen att teckna ett medlemskap här.

Mest läst

Senaste från Annonstorget

Samtidigt på JaktPlay

Läs Svensk Jakts dagliga nyhetsbrev