Vildsvinsstammen växer i Frankrike, och med dem också skadorna i lantbruket som den franska jägarkåren får betala. Foto: Anders Jarnemo

Franska jägare drabbas ekonomiskt

Premium

Färre jägare och fler vildsvin. Franska jägarfederationer riskerar konkurs när de måste betala alltmer för viltskador på jordbruket. Nu vill de att fler delar på kostnaden.

Förra året sköt franska jägare 747.000 vildsvin. Det är 20 gånger fler än för 45 år sedan.

Men det är inte bara vildsvinsstammen som växer, utan även kostnaderna för viltets skador på jordbruket. 2019 betalade landets jägarfederationer 820 miljoner kronor i ersättning till jordbrukarna. Eftersom allt färre invånare jagar, idag omkring en miljon personer, blir utgifterna alltmer kännbara för federationerna.

 

Växande missnöje

Under den senaste tiden har flera av dem varit tvungna att ta lån eller be om tillfälliga bidrag för att inte gå i konkurs. Den nationella jägarfederationen FNC:s ledning är missnöjd över att jägarna ensamma ska behöva stå för kostnaden, och anser att staten och markägarna också borde betala.

Men kravet möts av mothugg, eftersom jägarna anses bära ett stort ansvar för att vildsvinsstammen har vuxit sig så stark.

 

Anna Trenning-Himmelsbach

Kul att du vill följa !

För att följa artiklar måste du vara medlem och inloggad på svenskjakt.se.

Om du är medlem, logga in och följ de ämnen du tycker är intressanta.

Är du inte medlem är du välkommen att teckna ett medlemskap här.

Mest läst

Senaste från Annonstorget

Samtidigt på JaktPlay

Läs Svensk Jakts dagliga nyhetsbrev