Publicerad 26 maj 2021 - 10:45

En pigg mård pryder omslaget på Svensk Jakt nummer 6/2021. Foto: Jan Henricson

Ammunitionsbrist och eftersök i Svensk Jakt nummer 6

Under ett par mörka nätter har Svensk Jakts Thomas B Andersson testat sex frontmonterade termiska sikten för vildsvinsjakten. Han har lagt många timmar nattetid för att bedöma de olika modellernas förmåga att återge vilt och omgivande terräng i mörkret. Resultatet i det omfattande testet finns att ta del av i Svensk Jakt nummer 6 som i dagarna landar i våra prenumeranters brevlådor.

Just vildsvinsjakt ligger i fokus i sommarnumret där du får följa med inbitne vildsvinsjägaren Marcus Ferin på händelserik smygjakt på viltrika marker utanför Åtvidaberg i Östergötlands län. Det blir närkontakt med älg och dovhjort innan jägare och fotograf kan smyga sig på ett skjutbart vildsvin.

 

Jägareförbundets årsstämma närmar sig där länsföreningarnas ombud ska ta ställning i flera viktiga frågor. Vi har intervjuat den kvarvarande kandidaten till ordförandeposten Henry Sténson som berättar hur han tänkt sig framtiden för Jägareförbundet.

 

Över huvud taget händer det mycket inom jaktvärlden för tillfället. På nyhetsplats berättar vi bland annat om utvecklingen i frågorna om allmänna uppdraget samt de nya jakttider som innebär förändringar inom bland annat vårbockjakt, vinterjakt på ripa och hundanvändningen.

 

Högsta andelen kvinnliga jägare återfinns i Sorsele kommun i Västerbottens inland. Vi följer med på älgjakt i Tjorras jaktlag på de höglänta och älgrika markerna nordväst om Sorsele där jakten går i arv – från far till son eller mor till dotter.

 

– Man gör ingen skillnad på kön. Mina föräldrar tyckte bara det var roligt att jag ville följa med ut på jakt, säger Sofia Bidner. Det föll sig naturligt att även jag skulle bli jägare.

 

Nattligt jobb för viltet ägnar sig eftersöksjägaren Mattias Andersson i Dingle åt. På självaste julaftons kväll tar Svensk Jakts Daniel Olausson rygg på honom när ett rådjur blivit påkört i Hedekas. Det blir ett svårlöst eftersök där det trafikskadade djuret till att börja med rört sig i villaträdgårdar och det tar ett bra tag innan Mattias kan avsluta djurets lidande på ett säkert sätt.

 

Först vid tvåtiden på juldagens morgon är eftersöksarbetet klart och Mattias kan ta sig och hundarna hemåt för att krypa till kojs.

 

I Redskapsboden visar Christian Larsson steg för steg hur du själv kan bygga ett väl fungerande jakttorn. Du kan också ta del av hans instruktionsvideo här på Svenskjakt.se.

 

Hovjägare Peter Vilidu är en mycket erfaren jägare. I den här månadens Jägartips får vi följa med honom på en vildsvinsjakt där han ger handfasta tips om hur du ska tänka och göra för att bli en framgångsrik jägare. En sån enkel sak som att lägga bort telefonen på passet är en detalj som kan förbättra ditt jaktliga resultat.

 

I vår Vapen & skytteavdelning skriver Ulf Lindroth om ammunitionsbristen i USA som riskerar att ge efterverkningar även i Sverige. Han tittar även närmare på den italienska hagelbössan Ceasar Guerini Invictus Sporting i Vapenutrustning.

 

Smarta tips på hur du kan variera hela veckans matsedel från en större söndagsstek ger vår reporter Lena Runer i Viltsmak. Vi bjuder på goda recept på en viltstek med ugnsrostad ratatouille samt ytterligare tre recept på köttet som blir över.

 

Om detta och mycket mer kan du läsa i Svensk Jakt nummer 6/2021.

 

Premiumartiklar och e-tidning

Som ordinarie medlem i Jägareförbundet eller prenumerant får du även tillgång till alla premiumartiklar på Svenskjakt.se. Du kan också läsa E-tidning i mobil, läsplatta eller dator.

Genom att klicka på tidningsomslaget högst upp på hemsidan eller längst ner i appens meny kommer du åt vår e-tidning. I den digitala tidningen hittar du samtliga lokala sidor från våra åtta olika utgåvor. Det finns dessutom ett sökbart tidningsarkiv från nr 2-3/2013.

 

Skaffa inloggning

Är du medlem, men har ännu inte skaffat ett konto på vår webbplats? Klicka här och följ instruktionerna. Det tar bara ett par minuter – sedan är du igång.

 

Bli medlem

Vill du bli ordinarie medlem i Jägareförbundet? Klicka då här, alternativt kontakta Jägareförbundets medlemsservice, medlem@jagareforbundet.se eller 020-22 00 10.

 

Skribent

Lars Nilsson

lars.nilsson@svenskjakt.se

Kommentera artikeln

Vad tycker du? Här kan du kommentera artikeln via tjänsten Ifrågasätt. Du behöver skapa ett konto och logga in först.
Tänk på att hålla god ton, inte byta ämne och visa respekt för andra skribenter och berörda personer i artikeln.
Inlägg som bedöms som olämpliga kommer att tas bort.
Kommentarerna omfattas inte av utgivaransvaret enligt yttrandefrihetsgrundlagen och de är inte heller en del av den grundlagsskyddade databasen Svenskjakt.se.

Visa kommentarer

Andra läser också

Kul att du vill följa !

För att följa artiklar måste du vara medlem och inloggad på svenskjakt.se.

Om du är medlem, logga in och följ de ämnen du tycker är intressanta.

Är du inte medlem är du välkommen att teckna ett medlemskap här.

Senaste nytt

Mest läst

Mina artiklar
Skriv en debattartikel
Här förs debatten i Jägarsverige
Provläs Svensk Jakt digitalt
Bläddra i senaste numret
Vi testar – på riktigt!
Svensk Jakts tester kan du lita på
Här kan du annonsera vapen
Annonstorget med allt från hundar till jaktvapen
Drömjakt
Här finns någonstans att jaga
Gott från vilt
Tips på hur du lagar vilt på bästa sätt

Senaste från Annonstorget

Läs Svensk Jakts dagliga nyhetsbrev

Samtidigt på JaktPlay

Svensk Jakt på Instagram