Tandlossningssjukdom, parodontit, är ett sjukligt och smärtsamt tillstånd som även drabbar viltet. Foto: Henrik von Hofsten

Fråga veterinären: Vad har hänt med bockens tänder?

Premium

Henrik: Vad har hänt med den här fällda bockens tänder? Är det något som har påverkat den innan den fälldes?

Veterinär Jonas Malmsten svarar:

Det ser ut som att bocken lidit av tandlossningssjukdom – parodontit. Det är när bakterier förstör tandens stödjevävnad, tandköttet, tandcementet och benvävnaden i käkarna. Det förekommer hos vilt i oklar ­omfattning.

Det finns en svensk studie hos vildsvin som visar att det är ganska vanligt, samt ­sporadiskt hos brunbjörn. Det finns flera orsaker till ­parodontit. Foderinpackningar (foder packas in mellan eller bredvid tänder vid tuggning) är en viktig och vanlig orsak och det kan i sin tur orsakas av felställda tänder, bettfel, extra eller för få tänder, tandbrott med mera, vilket för all del vilt kan ha.

Vanligaste orsaken hos ­sällskapsdjur är felaktigt foder och brist på tandborstning. Då bildas plack på tänderna. ­Skelettet reagerar på sjukdomen genom att bilda mer benvävnad – det är därför det buktar ut i käken. Det är ett smärtsamt tillstånd och går inte att vända.

Kul att du vill följa !

För att följa artiklar måste du vara medlem och inloggad på svenskjakt.se.

Om du är medlem, logga in och följ de ämnen du tycker är intressanta.

Är du inte medlem är du välkommen att teckna ett medlemskap här.

Mest läst

Senaste från Annonstorget

Samtidigt på JaktPlay

Läs Svensk Jakts dagliga nyhetsbrev