Gott om gamla, fina älgkor i en bra livsmiljö är det viktigaste för att få bra reproduktion och fina kalvar i en älgstam. Foto: Jonas Malmsten

Fråga veterinären: Hur ska vi tänka om älgkor och avskjutning?

Premium

Johanna: Vi diskuterar ofta hur man ska tänka kring älgkor och avskjutning. Är det bäst att fälla kvigor eller gallkor? Ska vi fälla många eller få till förmån för tjurarna?

SVAR: För det första är det viktigt att komma ihåg att en älgstams mående i stora drag handlar om kornas kroppskondition, storlek och ålder. Gott om kor i rätt ålder som lever i en bra livsmiljö ger goda förutsättningar för en älgstam med fina djur.

 

Inte lika viktigt

Tjurandelen är inte lika viktig som man tror. Stammen klarar sig väl med en tjurandel ner mot 20–25 procent, förutsatt att den inte är för gles.

Högt rovdjurstryck kan naturligtvis ha en stor påverkan på överlevnaden av djur i olika kategorier.

I Sverige finns i dagsläget inte bra förutsättningar överallt på grund av konkurrens, ogynnsamt väder/klimat, dålig livsmiljö och att små individer under flera år fått bli vuxna.

 

Unga djur

Höjer medelåldern gör man bäst genom att lägga högt tryck på unga djur genom att fälla kalvar och fjolingar. Dock är det i praktiken svårt att till exempel fälla kvigor, det har flera undersökningar visat. Men att hela tiden spara reproducerande hondjur är eftersträvansvärt.

Gallkor är egentligen en myt. Det finns alltså alltid en naturlig förklaring till att en ko går utan kalvar. Oftast är det faktiskt en kviga.

Ett hondjur är för det mesta alltid produktivt så länge hon nått könsmognad, även om hon inte nödvändigtvis får kalvar varje år.

 

Jonas Malmsten

Kul att du vill följa !

För att följa artiklar måste du vara medlem och inloggad på svenskjakt.se.

Om du är medlem, logga in och följ de ämnen du tycker är intressanta.

Är du inte medlem är du välkommen att teckna ett medlemskap här.

Mest läst

Senaste från Annonstorget

Samtidigt på JaktPlay

Läs Svensk Jakts dagliga nyhetsbrev