Foto: Jonas Malmsten

Fråga veterinären: Hur påverkas viltet av jakt på vintern?

Premium

Lars: Vintern är snart här och vi funderar ofta på hur viltet påverkas när det är riktigt kallt, och då i samband med att man jagar?

Veterinär Jonas Malmsten svarar:

Vintern är en period då viltet vill spara så mycket energi som möjligt, samtidigt som fodret oftast är mer energifattigt. Och ju kallare eller snörikare det är, desto mer behöver djuren spara. Viltet rör sig då kortare sträckor och stannar oftare på mindre ytor än under vår, sommar och höst.

Att förflytta sig stora sträckor långa tider med hög hastighet gör naturligtvis att energiåtgången ökar, samtidigt som tiden för att äta minskar.

 

Bra hull

Att gå in i vintern i bra hull är viktigt för djuren och det är oftast denna kondition som har inverkan på hur kommande år ska bli vad gäller tillväxt (muskler, horn) och reproduktion. Är det riktigt kallt eller snörikt gäller det att jaga med försiktighet för att minimera störningen för viltet.

Smygjakt är en jaktform med minimal störning, men i teorin går det egentligen att jaga året om så länge man jagar på rätt sätt och fäller rätt djur utan att utsätta dem för onödigt
lidande.

Kul att du vill följa !

För att följa artiklar måste du vara medlem och inloggad på svenskjakt.se.

Om du är medlem, logga in och följ de ämnen du tycker är intressanta.

Är du inte medlem är du välkommen att teckna ett medlemskap här.

Mest läst

Senaste från Annonstorget

Samtidigt på JaktPlay

Läs Svensk Jakts dagliga nyhetsbrev