Den svensk-norska vargstammen är inavlad, vilket kan få negativa effekter på sikt vid förändringar i miljön eller om nya sjukdomar får fäste i populationen. Foto: Jonas Malmsten

Fråga veterinären: Hur kan en inavlad vargstam växa?

Gunnar: Vi har sedan ett antal år rätt gott om varg i Sverige, men de verkar vara ganska inavlade. Hur är det möjligt att stammen växer så mycket, trots inavel?

Svensk Jakt Publicerad 11 september 2022 - 08:00

SVAR: Den svensk-norska vargstammen är ganska inavlad och växer samtidigt. Inavel påverkar olika arter på olika sätt. I vissa fall kan det leda till att de blir mer mottagliga för sjukdomar. Hos vissa arter påverkas reproduktion och överlevnad, hos andra händer inte speciellt mycket. Dessutom behöver man se hur det utvecklar sig över lång tid, inte bara 40 år som det rör sig om för vargen i Sverige.

Det som verkar ha hänt med vargstammen är att den förlorat en stor del av sin genetiska variation. Sådan är viktig att ha för att vara livs­kraftig och kunna möta olika typer av förändringar och hot mot till exempel hälsan.

Fråga veterinären: Kan vargen sprida dvärgbandmask?

Än så länge verkar vi inte ha några särskilt allvarliga sjuk­domar eller miljöhot mot vargarna, men plötsligt kan det dyka upp något som de på grund av inaveln är mottagliga för. Då kan effekt­erna bli allvarliga.

Hos vissa obducerade vargar ser man olika typer av missbildningar i tänder, hjärta och skelett. Utslaget över hela population­en verkar dessa förändringar inte vara allvarliga, men de är ett tecken på att något inte är bra. Resultatet får vi se på sikt, när stammen förändras, nytt blod kommer in, eller om något ovänt­at inträffar.

Frågan om den svenska vargstammens storlek handlar dock inte uteslutande om genetik – den diskussionen är mer komplex än så.

Fråga veterinären

Mejla dina frågor till Jonas Malmsten, legitimerad veterinär, till jmalmsten@gmail.com

Kul att du vill följa !

För att följa artiklar måste du vara medlem och inloggad på svenskjakt.se.

Om du är medlem, logga in och följ de ämnen du tycker är intressanta.

Är du inte medlem är du välkommen att teckna ett medlemskap här.

Senaste nytt

Mest läst

Senaste från Annonstorget

Samtidigt på JaktPlay

Mina artiklar

Läs Svensk Jakts dagliga nyhetsbrev

Svensk Jakt på Instagram