Ur Svensk Jakt 9

Ett reportage i Svensk Jakt ger upphov till frågor i riksdagen. Foto: Jan Henricson

Fråga om utredning av jaktbrott i riksdagen

Premium

Med utgångspunkt i Svensk Jakts reportage om vad som drabbat jägaren Pär Skogh i Hälsingland, vill Lars Beckman (M) ha svar på vad inrikesminister Mikael Damberg (S) ämnar göra för att förkorta utredningstiderna av misstänkt grova jaktbrott.

Lars Beckman (M).

Svensk Jakts journalistik har nått riksdagen. Riksdagsledamoten Lars Beckman hänvisar till ett reportage i Svensk Jakt där det berättas om hur jägaren Pär Skogh i Alfta har drabbats av en lång utredningstid.

I frågan till inrikesminister Mikael Damberg tecknar Beckman bakgrunden så här:

”I det senaste numret av Svensk Jakt nr 9 2020 kan man läsa om en man från Alfta som har utretts för misstänkt grovt jaktbrott. Det är läsning som ger anledning till många frågor om hur svenskt rättsväsen hanterar frågor om jaktbrott. I den här mannens fall har han varit misstänkt i tre år. Under de tre åren har hans vapen varit beslagtagna, och han har inte kunnat utöva sin jakt. Mannens far fick i samband med gripandet en hjärtattack och avled. Ett trettiotal poliser har varit inblandade i utredningen och gripandet av mannen i Hälsingland.”

 

Stor påfrestning

Beckman konstaterar att det måste vara en stor psykisk påfrestning att vara misstänkt för ett grovt jaktbrott. Han menar att en sådan utredning bör hanteras skyndsamt av rättsväsendet och slår fast att det uppenbarligen inte är så det fungerar.

Lars Beckman hänvisar vidare till fler uppmärksammade fall där åklagare och polis gett medierna en omfattande information om misstankarna mot de enskilda, men där förundersökningarna senare har lagts ner.

”Förutom att personerna anser sig vara dömda av rättsväsendet och av allmänheten genom de omfattande medieläckorna kan inte personerna jaga eftersom deras vapen är beslagtagna”, skriver riksdagsledamoten.

 

Stor uppmärksamhet

Avslutningsvis anser Lars Beckman att det inte är rimligt att utredningar med stora personella resurser vid gripandet och är så medialt uppmärksammade inte har resurser för att sedan genomföra utredningen i rimlig tid. Han anser också att de misstänkta fråntas sina vapen under allt för lång tid, på grund av detta.

Mikael Damberg (S). Foto: Kristian Pohl

Därför får inrikesminister Mikael Damberg frågan:

”Vad avser statsrådet att vidta för åtgärder för att förkorta utredningstiderna för misstänkta grova jaktbrott?”

Kul att du vill följa !

För att följa artiklar måste du vara medlem och inloggad på svenskjakt.se.

Om du är medlem, logga in och följ de ämnen du tycker är intressanta.

Är du inte medlem är du välkommen att teckna ett medlemskap här.

Mest läst

Senaste från Annonstorget

Samtidigt på JaktPlay

Läs Svensk Jakts dagliga nyhetsbrev