Fotokurs: Blixt eller inte?

Tack vare ljuskänsligheten kan man ta fina bilder i dåligt ljus med digitalkamera. Här skulle en blixt ha förstört stämningen. Bilden är tagen med 1/30 s, bländare 2,8, ISO 3200. Foto: Sten Cristoffersson

Mitt råd är att försöka undvika blixt. Det är oftast bättre att maximera ISO-inställningen.

I fullautoläge kopplas kamerans blixt in automatiskt och det kan vara räddningen i dåligt ljus, men särskilt bra blir resultatet sällan.
Har bilden mycket djup blir bakgrunden gärna nattsvart. Och om motivet är mer än några meter bort, räcker blixten inte till. Men det vet inte kameran så den blixtrar käckt fast motivet är långt bortom dess räckvidd, ett fenomen som ofta ses på konserter och idrottsläktare.
Leta i kamerans menyer efter en möjlighet att stänga av blixten i andra autolägen än fullauto. Det påverkar många bilder positivt. Du bör främst använda blixten för att lätta upp ett svagt belyst motiv.
Bäst är om det går att inställningsvägen dämpa blixten så att ljuset i bilden inte ger ett overkligt intryck. Om du till exempel smyger på ett vildsvinsstånd i tät granskog kan en rätt inställd upplättningsblixt rädda dagen.
Men rätt blixtanvändning kräver en hel del övning.

Kul att du vill följa !

För att följa artiklar måste du vara medlem och inloggad på svenskjakt.se.

Om du är medlem, logga in och följ de ämnen du tycker är intressanta.

Är du inte medlem är du välkommen att teckna ett medlemskap här.

Mest läst

Senaste från Annonstorget

Samtidigt på JaktPlay

Läs Svensk Jakts dagliga nyhetsbrev