Jättebocken från Ånge är fortfarande riktigt stor, men mindre än det första resultatet. Foto: Privat

Förväxlade siffror – rekordbock mindre vid ny kontroll

Tidigare rapporterades om en rekordbock från Ånge. Nu skriver Svenska Jägareförbundet att det skett ett misstag vid inmätningen, och att en ny nu genomförts.

Den fantastiskt stora råbock som fälldes i Ånge och som det skrevs om på Svenskjakt.se den 23 april håller tyvärr inte dryga 245,23 poäng som vi tidigare kommit fram till.

I Sverige har vi möjligheten att bedöma råbockar enligt två metoder, volym och koefficientmetoden. De flesta bedömningar av råbockar som förbundet gör sker genom koefficientmetoden. Vikten på trofén, minus eventuella avdrag för skallen, multipliceras med 0,23. Då får man poängen som ger en stor del av troféns slutsumma.

Förväxling

I detta fall volymbedömdes hornet. Då tar man hornets torrvikt, minus eventuella avdrag för skallen och multiplicerar med 0,1. Därefter sänks hornet ner i vatten tills rosenkransarna är i lämplig nivå och man får den vikt som hornet tränger undan. Där förväxlades siffrorna och fel vikt användes i beräkningen vilket gav den felaktiga poängen.

Femte största

Misstaget upptäcktes av en av våra bedömare och vid en kontrollvägning, där rätt vikt används, hamnar bocken på 222,13 poäng. Det är alltså fortfarande en rekordbock och fortfarande en trofé som kom långt över den magiska gränsen 200 poäng. Den är den femte största genom tiderna.

Beklagar

Kontakt är tagen med troféägaren för att reda ut vad som hänt. Vårt kontrollsystem har inte fungerat, vi beklagar och fortsätter se över våra rutiner.

Kul att du vill följa !

För att följa artiklar måste du vara medlem och inloggad på svenskjakt.se.

Om du är medlem, logga in och följ de ämnen du tycker är intressanta.

Är du inte medlem är du välkommen att teckna ett medlemskap här.

Mest läst

Senaste från Annonstorget

Samtidigt på JaktPlay

Läs Svensk Jakts dagliga nyhetsbrev