Publicerad 8 januari 2015 - 18:22

Förvaltningsrätten stoppar vargjakten

Foto: Olle Olsson

Förvaltningsrätten i Karlstad stoppar tills vidare vargjakten i Värmland och Örebro – den jakt som skulle ha påbörjats imorgon.

I ett pressmeddelande skriver förvaltningsrätten i Karlstad:
”De aktuella besluten från länsstyrelserna är fattade enligt reglerna i jaktförordningen. Denna förordning anger att sådana beslut endast får överklagas till Naturvårdsverket.
Föreningen Nordulv har överklagat länsstyrelsernas beslut till Naturvårdsverket, som i stort har avslagit överklagandet. Föreningen har härefter, med åberopande av bl.a. EU-rätten, överklagat Naturvårdsverkets beslut till förvaltningsrätten.”

”Förvaltningsrätten gjorde bedömningen att det är tveksamt om jaktförordningens överklagandeförbud är förenligt med EU-rätten, och har därför prövat föreningens begäran om att licensjakten inte får påbörjas som planerat.
Förvaltningsrätten kom fram till att länsstyrelsernas beslut tills vidare inte får verkställas.
I sin bedömning har förvaltningsrätten bl.a. tagit hänsyn till att frågan om licensjakten ska få genomföras är oviss och att konsekvenserna av ett genomförande av länsstyrelsernas beslut inte går att återställa om förvaltningsrätten senare skulle anse att besluten har varit felaktiga.”

Nina Lagerkvist, informatör vid Förvaltningsrätten i Karlstad, kan inte ge någon närmare upplysning om när rätten kommer med ett avgörande i sakfrågan.
– Ärendet kommer att handläggas skyndsamt, men jag kan inte säga hur lång tid det tar innan förvaltningsrätten prövat ärendet, säger hon.

Stoppar all rovdjursjakt?

Ändringen i jaktförordningen gjordes efter att så kallade miljöorganisationers överklagan till förvaltningsrätten i praktiken har lagt död hand över alla försök till förvaltning av varg, och till viss del även lodjur.
Om ändringen inte kan genomföras innebär det sannolikt att alla former av jakt på stora rovdjur kommer att stoppas inom överskådlig tid. Detta till följd av att olika organisationer sannolikt kommer att fortsätta överklaga och begära inhibition av alla jaktbeslut på lodjur, björn och varg.
– Om EU underkänner våra argument kommer vi låta EU-domstolen avgöra målet, sa Eskil Erlandsson i Svensk Jakts webbradio i september.

Skribent

Martin Källberg

martin.kallberg@svenskjakt.se

Kommentera artikeln

Vad tycker du? Här kan du kommentera artikeln via tjänsten Ifrågasätt. Du behöver skapa ett konto och logga in först.
Tänk på att hålla god ton, inte byta ämne och visa respekt för andra skribenter och berörda personer i artikeln.
Inlägg som bedöms som olämpliga kommer att tas bort.
Kommentarerna omfattas inte av utgivaransvaret enligt yttrandefrihetsgrundlagen och de är inte heller en del av den grundlagsskyddade databasen Svenskjakt.se.

Visa kommentarer

Andra läser också

Kul att du vill följa !

För att följa artiklar måste du vara medlem och inloggad på svenskjakt.se.

Om du är medlem, logga in och följ de ämnen du tycker är intressanta.

Är du inte medlem är du välkommen att teckna ett medlemskap här.

Senaste nytt

Mest läst

Mina artiklar
Gott från vilt
Tips på hur du lagar vilt på bästa sätt
Skriv en debattartikel
Här förs debatten i Jägarsverige
Drömjakt
Här finns någonstans att jaga
Här kan du annonsera vapen
Annonstorget med allt från hundar till jaktvapen
Provläs Svensk Jakt digitalt
Bläddra i senaste numret
Vi testar – på riktigt!
Svensk Jakts tester kan du lita på

Senaste från Annonstorget

Läs Svensk Jakts dagliga nyhetsbrev

Samtidigt på JaktPlay

Svensk Jakt på Instagram