Lodjuret lämnade tidigare jaktområdet, men har nu återvänt. Foto (i hägn): Kristoffer Pettersson

Fortsatt stark stam av lodjur i landet

Det finns drygt 1.400 lodjur i Sverige. Det visar resultaten från vinterns inventering. Det betyder att det inte skett någon större förändring i antalet lodjur jämfört med föregående års inventeringsresultat.

I Sverige registrerades under den gångna vinterns inventering 242,5 familjegrupper, varav en delas med Norge. Det är i stort sett lika som föregående år då 246,5 familjegrupper inventerades.

– Lodjurspopulationen ligger därmed fortsatt över referensvärdet för gynnsam bevarandestatus, som är 870 individer, säger Mona HansErs, chef för Viltanalysenheten på Naturvårdsverket, i ett pressmeddelande från myndigheten.

Olika felkällor

Viltskadecenter anser att vinterns antal kvalitetssäkrade familjegrupper av lodjur ligger nära det faktiska antalet familjegrupper i populationen men påminner ändå om att beräkningar av antalet familjegrupper påverkas av olika felkällor. Bland annat kan användningen av avståndskriterier för att skilja familjegrupperna åt leda till felaktig gruppering till samma eller olika familjegrupper.

Bra inventeringsförhållanden

I Sverige var det relativt bra snöförhållanden långt söderut i landet, anser Viltskadecenter. ”Detta i kombination med att länsstyrelserna i de södra delarna av landet har en bra beredskap för att hantera snöfattiga vintrar med hjälp av kamerastationer gör att inventeringsunderlaget i stort kan betraktas som gott”, skriver de i inventeringsrapporten.

Kartan visar funna familjegrupper i Skandinavien under säsongen 2022/2023.
Källa: Rovbase.

I Sverige hittades 81 familjegrupper av lodjur i det norra rovdjursförvaltningsområdet, 101 i det mellersta rovdjursförvaltningsområdet och 60,5 familjegrupper i det södra förvaltningsområdet.

Fakta lodjursinventering

  • Inventering av lodjur pågår varje år från första oktober till sista februari.
  • Inventeringsarbetet baseras på registrering av familjegrupper, det vill säga en hona och hennes unge/ungar. Utifrån dessa uppgifter uppskattas sedan ungefär hur många lodjur som finns i området.
  • Övervakningen sker främst genom spårning på snö samt med hjälp av länsstyrelsens och allmänhetens viltkameror.
  • Jägarnas observationer utgör en viktig del i inventeringsarbetet.

Källa: Viltskadecenter

Kul att du vill följa !

För att följa artiklar måste du vara medlem och inloggad på svenskjakt.se.

Om du är medlem, logga in och följ de ämnen du tycker är intressanta.

Är du inte medlem är du välkommen att teckna ett medlemskap här.

Mest läst

Senaste från Annonstorget

Samtidigt på JaktPlay

Läs Svensk Jakts dagliga nyhetsbrev