1 oktober inleds den extrainsatta varginventeringen.

Förvaltningsrätten i Luleå ger klartecken för fortsatt skyddsjakt på en varg söder om Funäsdalen. Foto: Dirk Rueter / Mostphotos

Fortsatt jakt på varg i Funäsdalen

Länsstyrelsen i Jämtlands beslut om skyddsjakt på en varg i Funäsdalen har fått klartecken. Förvaltningsrätten i Luleå ser inget hinder för jakten som tillåts fortsätta.

En ensam varg har den senaste tiden haft rak kurs norrut mot en renhjord på 5.000 renar i Ruvhten Sijte samebys åretruntmarker i Funäsdalen. Vargen observerades senast i Risåsvallen tre mil söder om Funäsdalen.

Länsstyrelsen gjorde bedömningen att vargen hotar att skada, eller redan har orsakat skada, i den stora renhjorden vilket var skäl för beviljad skyddsjakt.

 

Överklagade jakten

Beslutet om skyddsjakt överklagades med hänvisning till vargens bevarandestatus och att det inte går att utesluta möjligheten att det handlar om en genetiskt viktig varg.

Men förvaltningsrätten tar den oron med ro.

Tidningen Härjedalen skriver om domen.

 

Skäl att jaga

Förvaltningsrätten konstaterar sakligt att skyddsjakten på den här vargen inte riskerar att försvåra bevarandestatusen för arten i Norden. Statens veterinärmedicinska anstalt, SVA, har dessutom bedömt att den aktuella vargen med stor sannolikhet har skandinaviskt ursprung.

Kul att du vill följa !

För att följa artiklar måste du vara medlem och inloggad på svenskjakt.se.

Om du är medlem, logga in och följ de ämnen du tycker är intressanta.

Är du inte medlem är du välkommen att teckna ett medlemskap här.

Mest läst

Senaste från Annonstorget

Samtidigt på JaktPlay

Läs Svensk Jakts dagliga nyhetsbrev