– Har inte Åse Schoultz underlag för att väcka åtal tycker jag att hon ska lägga ner utredningen redan i dag, säger advokat Sven Severin. Foto: Lars-Henrik Andersson

Fortfarande inga åtal – efter mer än två år

Premium

Under våren 2017 greps vid olika tillfällen sex män misstänkta för grovt jaktbrott genom illegal jakt på varg i Hälsingland. Utredningen pågår fortfarande och det är oklart när ett åtal kommer, men enligt kammaråklagare Åse Schoultz först i slutet av året.

Sven Severin.

– Det är upprörande. Åklagaren får endera väcka åtal eller lägga ner utredningen, säger advokat Sven Severin som försvarar en av de misstänkta männen.

Under stort polisiärt pådrag greps fyra män på olika platser i Hälsingland i april 2017, misstänkta för grov illegal jakt på varg vid två tillfällen i Ljusdals kommun tidigare samma år.

Under polisinsatsen beslagtogs en mängd gods. Vapen, kläder, pejlutrustning, mobiltelefoner och annat som kunde leda utredningen framåt.

De fyra männen häktades också på sannolika skäl misstänkta för brott.

Någon vecka senare greps en femte man misstänkt för medhjälp och i början av maj 2017 en sjätte person, misstänkt för grovt jaktbrott den 12 februari 2017.

Under polisinsatsen fanns uppgifter om blod från en varg på Valåssjön i Hälsingland, och att vargen vid flera tillfällen knäat.

Åse Schoultz.

– Det stämmer. Det fanns blod och det är konstaterat att det är från en varg. De som fanns på plats och gjorde utredningen beskriver det som en piphålsblödning. De har gjort bedömningen att vargen är död, säger Åse Schoultz.

 

Har ni hittat vargen?

– Nej, man spårade vargen så långt det gick, men plötsligt var den bara borta, säger Åse Schoultz.

Samtliga gripna i härvan har nekat till brott. Flera av dem satt under lång tid häktade men är släppta även om misstankarna kvarstår.

I november 2018 förklarade Åse Schoultz i en artikel i Svensk Jakt att misstankarna hade stärkts ytterligare.

Nu är vi framme i juni 2019 och det är en lätt suckande åklagare som åter igen hänvisar till polisens bristande resurser som ett skäl till att utredningen dragit ut på tiden. Ett av skälen till polisens prioriteringar är enligt åklagaren alla skjutningar runt om i Sverige.

– Det förstår man ändå att det får gå före, även om också de här brotten är allvarliga, säger Åse Schoultz.

 

Långa utredningar

Faktum kvarstår. Långa utredningstider förekommer regelmässigt i fall med misstänkt illegal jakt. Åse Schoultz har förståelse för att människor som är misstänkta för grova brott lever under hård press i väntan på att åtal ska väckas eller utredningar läggas ner. Långa utredningstider ses också av många som en form av bestraffning utan rättegång och strider mot lagstiftningens grundläggande princip att förundersökningar ska genomföras så snabbt som möjligt.

– Det är bitvis tufft även för oss, bevis är färskvara och tiden mellan brottet och lagföringen påverkar straffpåföljden. Jag har varit på polisen för att få ett avslut men jag kan inte styra en annan myndighet, säger Åse Schoultz.

 

Avlyssning

En stor del av bevisningen i det här fallet består av telefonavlyssning. Det är en metod som har ifrågasatts i mål där strafftiden inte förväntas uppgå till två års fängelse. Enligt Åse Schoultz finns det ändå domar där strafftiden två år har uppnåtts, bland annat en dom i ett mål där en varg i februari 2011 dödades på sjön Fansen i Hälsingland. Där dömdes två män till två års fängelse av Hovrätten för Nedre Norrland.

Kritiken mot att använda telefonavlyssning påverkar enligt Åse Schoultz inte bevisen i den här utredningen.

 

Klart i augusti

Närmast ska polisen sammanställa allt material. Det ska vara klart i augusti och därefter kan avslutande förhör hållas. Beskedet från polisen är att förundersökningen kan vara klar i början av september. Därefter ska de misstänkta och deras juridiska ombud ges så kallat skäligt rådrum för att ta del av utredningen vilket kan innebära tre veckor eller mer.

 

Då kan det dröja till oktober eller senare innan ett åtal kommer?

– Ja, så ser det ut, säger Åse Shcoultz.

 

Mycket kritisk

Advokat Sven Severin som försvarar en av männen är mycket kritisk till den långa utredningstiden. Han är även kritisk till hur polis och åklagare har skött den här utredningen och andra utredningar i mål som rör illegal jakt på rovdjur.

– Förundersökningar ska genomföras skyndsamt. Min klient och de andra är misstänkta för ett grovt brott och de lever under stor press, säger Sven Severin.

Han varnar för att långa utredningstider innebär en form av bestraffning utan att frågan avgjorts i en domstol. Det kan enligt Sven Severin urholka tilltron till våra rättsvårdande instanser.

– Nu har jag fått besked att beslut om åtal eller inte kan komma först under hösten. Har inte Åse Schoultz underlag för att väcka åtal tycker jag att hon ska lägga ner utredningen redan i dag, säger Sven Severin.

Kul att du vill följa !

För att följa artiklar måste du vara medlem och inloggad på svenskjakt.se.

Om du är medlem, logga in och följ de ämnen du tycker är intressanta.

Är du inte medlem är du välkommen att teckna ett medlemskap här.

Mest läst

Senaste från Annonstorget

Samtidigt på JaktPlay

Läs Svensk Jakts dagliga nyhetsbrev