Ersättningen för jakthundar som dödas av varg och andra rovdjur kan höjas enligt ett nytt förslag från Naturvårdsverket. Foto: Jan Henricson

Förslag på höjd ersättning för rovdjursdödade hundar

Naturvårdsverket föreslår en höjning av ersättningen för rovdjursdödade hundar. Ersättningen höjs enligt förslaget till 25.000 kronor.

Det innebär en höjning med 5.000 kronor.

Ersättningen för oförsäkrad hund som skadas kommer att ligga kvar på 10.000 kronor.

För den som har hunden försäkrad utgår en ersättning på 5.000 kronor för att täcka självrisken, och dessutom föreslås en möjlighet att täcka andra kostnader med 8.000 kronor, exempelvis resor i samband med veterinärvården.

Länsstyrelsen får däremot inte lämna ersättning för hund som skadats eller dödats vid jakt, jaktträning, jaktprov eller motsvarande om skadan är orsakad av den djurart som jakten avsåg. Det innebär att ägare till hundar som skadas under jakt eller jaktträning på rovdjur inte kan räkna med någon ersättning.

 

Sänkt ersättning för stängsel

I förslaget som nu går ut på remiss föreslås en sänkning av ersättning för rovdjursavvisande stängsel, där lantbrukare idag kan få 100 procent av kostnaden täckt av statliga bidrag. Enligt förslaget ska den ersättningen sänkas till 80 procent av kostnaden.

De föreslagna ändringarna görs främst för att det stöd som länsstyrelserna lämnar till företag som är verksamma inom jordbruket ska följa bestämmelserna om statsstöd inom EU.

Remisstiden avslutas den 4 juni. Föreskrifterna väntas träda i kraft under sommaren 2018.

Kul att du vill följa !

För att följa artiklar måste du vara medlem och inloggad på svenskjakt.se.

Om du är medlem, logga in och följ de ämnen du tycker är intressanta.

Är du inte medlem är du välkommen att teckna ett medlemskap här.

Mest läst

Senaste från Annonstorget

Samtidigt på JaktPlay

Läs Svensk Jakts dagliga nyhetsbrev