Förskolebarnens årliga älgjakt

Älghunden Rasken gjorde ett bra jobb under Ö-barnas årliga älgjakt och alla barn fick skjuta en älg. Här visar barnen stolt upp två av de fällda djuren. Foto: Erik Magnusson

På Norderön, mitt i storsjön i Jämtland ligger föräldrakooperativet Ö-barna. Barnen ser dagligen vilda djur och jakten kommer, för de flesta barnen, naturligt hemifrån. Därför är det klart att man har en älgjakt som årlig tradition, även om barnen får ta hjälp av fantasin.

För tre år sedan började Ö-barna gå ut på älgjakt och nu var det dags igen. Den härliga sommaren började lida mot sitt slut, med blandade känslor. Vissa önskade att sommarens besök, med bad, fiske och sol, kunde vara längre, medan andra längtade efter snöns vackra grepp om landskapet, med pulka, skidor och snölekar. Men alla kände vi likadant den här höstmorgonen…

 

Små jägarhjärtan bultade

Så fort väckarklockan ringde kände man att det var något speciellt i luften. Små jägarhjärtan bultade extra hårt, förväntningarna var skyhöga. Det där särskilda pirret i magen som är så härligt bekräftade det: Det var dags för årets älgjakt!

Regnet hade öst ner i dagarna tre, men denna morgon var det uppehåll. Och visst var det solens strålar man kunde urskilja där långt bort i den dimtyngda morgonen?

Vi samlades på förskolan, som idag hade blivit en jaktkoja, klockan 09:15 på morgonen den 17 september. Där fick alla deltagare göra ett skjutprov på webbjaktskolan, som samtliga klarade med bravur. Sen gick dagens jaktledare Jerker och Erik igenom reglerna för årets jakt: Endast älg var lovligt idag, på ön som annars är känd för sin täta rådjursstam. 9 älgar fick vi skjuta.

 

Säkerheten är viktigastJaktdeltagarna fick varsin orange keps, så man syns i skog och mark, samt reflexvästar. Säkerheten är det absolut viktigaste, var dagens motto. Foto: Erik Magnusson

Jaktdeltagarna fick varsin orange keps, så man syns i skog och mark, samt reflexvästar. Säkerheten är det absolut viktigaste, var dagens motto.

Uppställning på gården, och sedan bar det av ut i skogen. 

De yngsta jaktdeltagarna fick åka vagn, medan de äldre fick ta sig fram för egen maskin. Vi började med att locka på älgarna, och det gav genast resultat. Rasken, Jerkers jämthund, hittade snart ett gammalt fällhorn som en älg tappat någon gång när den förra vintern tog sitt kalla grepp om ön, och strax efter det ser vi också dagens första älg.

En bra start på dagen!

 

Hatten av för råbockenEftersom råbocken inte var lovlig under älgjakten bjöd barnen den på hatten av. Foto: Erik Magnusson

Efter en tids promenad med några älgar i bagaget fick vi syn på en råbock! Eftersom dessa var fredade idag, var det bara att lyfta på hatten och gå vidare.

Några älgar och trötta ben senare, stannade vi för att fika. Det var en härlig stund. Hela jaktlaget satt där i en skogsglänta och mumsade belåtet på fikat. Vi lyssnade, spanade, fikade och fullkomligt njöt av denna härliga morgon som jaktgudinnan Diana gett oss. En och annan rövarhistoria från morgonens första halva blev det såklart också, som sig bör vid jakt.

 

In i skogens mörka djup

Efter fikapausen var det dags att gå vidare. De yngsta deltagarna vände hemåt igen, då terrängen blev alltför oländig. Men de äldre var tappra och fortsatte in i skogens mörka djup.

Där fick vi se både björn, ren, rådjur och givetvis älg. Alla barn fick skjuta älg och när klockan var 10:45 var kvoten fylld! Alla nio älgar var skjutna och hemfraktade.

Via jaktradion fick vi veta att dagens lunch var klar. Trötta och glada jägare vandrade nöjt hemåt.

 

Älgskavsgryta till lunch Under jakten sågs nio älgar, och alla barnen fick skjuta varsin. Foto: Erik Magnusson

Väl hemma vid jaktkojan samlades vi för en gruppbild, och sen äntrade vi matsalen. Där serverade jaktkocken Tobbe älgskavsgryta med ris.

Tuggorna varvades med skratt och berättelser från dagens jakt, och redan nu kunde man se i de unga jägarnas ögon att längtan till nästa års jakt redan kommit krypande.

Jaktledare
Erik Magnusson

Kul att du vill följa !

För att följa artiklar måste du vara medlem och inloggad på svenskjakt.se.

Om du är medlem, logga in och följ de ämnen du tycker är intressanta.

Är du inte medlem är du välkommen att teckna ett medlemskap här.

Mest läst

Samtidigt på JaktPlay