Forskarna förespråkar vargjakt
Håkan Sand, en av forskarna i det skandinaviska vargforskningsprojektet, förespråkar jakt på varg.
– Jakten måste bli en naturlig del av förvaltningen, säger han.
Forskarna i det skandinaviska vargforskningsprojektet, SKANDULV, har tillsammans med de amerikanska forskarna Scott Mills och Jennifer Feltner arbetat fram underlaget till Naturvårdsverkets utredning. De amerikanska forskarna konstaterar liksom sina skandinaviska kolleger att 300 vargar räcker för att uppnå referensvärdet.
Del av ekosystemet
Men de tycker samtidigt att man på sikt ska tillåta populationen växa så att den utgör en ”funktionell del av det svenska ekosystemet”. Mills och Feltnet talar i det sammanhanget om 600 vargar. De skandinaviska forskarna gör dock tolkningen att EU inte ställer några sådana krav i habitatdirektivet.
Hur har ni resonerat er fram till siffran 300 vargar?
– Mycket handlar om genetiken och att undvika akuta inavelseffekter och att säkra populationens överlevnad på lång sikt. För att undvika inavelseffekter bör populationen bestå av minst 170 individer men samtidigt säger kritierierna att vargstammen bör vara betydligt större än minsta livskraftiga genetiska population. Därför har vi sagt att vi dubblar 170, vilket gör att vi då hamnar på 340 indivder. Sedan räknar vi med att det kommer att finnas 40 vargar i Norge och 300 vargar blir då den svenska nivån, säger Håkan Sand.
Invandring från öst
Han menar att den långsiktiga överlevnaden hänger på en kontinuerlig invandring av varg från öster. Det handlar i snitt om invandring av en varg vart femte år.
– Populationen kommer öka om man inte bedriver en viss jakt, säger Håkan Sand.
Vargen har relativt hög reproduktion och Håkan Sand menar därför att man behöver skjuta 15 till 20 procent av populationen varje år för att balansera stammen på nivån 300 djur.
– Jakten måste bli en naturlig del av förvaltningen om populationen ska begränsas till den nivån.
Oenighet
Forskarna har haft ingående resonemang om storleken på referensvärdet och där man till slut enades om att ett för högt referensvärde kan leda till ökad illegal jakt på varg.
– Illegal jakt är en mer begränsande faktor för den skandinaviska vargstammen än genetiken. Släpper man populationen fri eller siktar på för höga, provocerande mål, så kan det vara kontraproduktivt – det kan leda till ökad illegal jakt. Det scenaroit är sämre än att välja en lägre nivå på referensvärdet, säger Håkan Sand.
Forskarna skriver också i sin rapport att man varit måna om att uttrycka sina egna personliga åsikter i frågan. Guillaume Chapron föreslog ett referensvärde på 600 vargar.
Vad skiljer den här utredningen från tidigare vargutredningar?
– Vi har gjort en grundligare genomgång och haft ett mer fördjupat resonemang om de genetiska aspekterna och vi har tittat på vad det står ordagrant i habitatdirektivet. Det har blivit en bättre belysning av frågan, säger Håkan Sand.
Andra läser också
Kul att du vill följa !
För att följa artiklar måste du vara medlem och inloggad på svenskjakt.se.
Om du är medlem, logga in och följ de ämnen du tycker är intressanta.
Är du inte medlem är du välkommen att teckna ett medlemskap här.